atheneathene-akropolisporto-rafti-athenerafina-atheneatheneathene-olympisch stadionatheneathene-akropolis-parthenonathene-foodathene-zeusouzo-griekenland-atheneathene-psiri

Kathara Deftera

Locatie: Griekenland

Op Kathara Deftera gaat in Griekenland na de carnavalsperiode officieel de vastenperiode voor Pasen in. In 2024 start de vastenperiode op maandag 19 februari. Deze periode duurt 40 dagen, en vooral de wat strenger gelovigen Grieken houden dit de hele periode vol.

Tijdens de vastenperiode mogen de Grieken geen producten van bloedende diersoorten nuttigen. Vlees, verse vis, maar ook melk, eieren, yoghurt en kaas woren tijdens deze periode niet gegeten. Wel mogen ze schaal en schelpdieren (garnalen, octopus, kalamari, slakken) eten en staan er veel gerechten met peulvruchten en groenten op het menu.

Athene_kathari-deftera-griekenland

Op Kathara Deftera starten vrijwel alle Grieken met vasten en eten ze buiten de deur gerechten van zeevruchten, ook wordt er op deze dag veel gevliegerd en gepicknickt. In Athene is de Filappapou heuvel hiervoor de meest geliefde plek, maar veel Grieken gaan ook richting zee.

Veel (minder streng gelovige) Grieken haken na Kathara Deftera al weer af en starten pas weer met vasten in de Megali Evdomada, de Goede Week voor Pasen.