atheneatheneathene-olympisch stadionathene-zeusatheneathene-foodathene-psirirafina-atheneathene-akropolisathene-akropolis-parthenonouzo-griekenland-atheneporto-rafti-athene

Grieks Carnaval

Locatie: Griekenland

Carnaval (in het Grieks apokries) wordt overal in Griekenland gevierd, maar het grootste feest vindt je in Patras. Elk jaar gaan er veel Grieken naar deze stad op de Peleponnesos om carnaval uitbundig te vieren, met name in het laatste weekend. Carnaval duurt in Griekenland vier weken, tot Kathara Deftera (asmaandag en de start van de vastenperiode).

De geschiedenis van Griekse Carnaval
Volgens de Griekse mythologie wordt Carnaval in relatie gebracht met de verering van de god Dionysos. Hij was de god van de wijn en de beschermer van het theater en de dramatische dichtkunst. Hij was de zoon van oppergod Zeus en zijn vrouw Semeli. Dionysos wordt meestal afgebeeld met in zijn haar gevlochten wijnbladeren, in zijn ene hand een druiventros en in de andere een fluit.

Hij was vooral een speelse god die met zijn verklede volgelingen langs de plaatsen trok. Ze dronken wijn, zongen liedjes en plaagden elkaar. Deze feesten werden begeleid door trommels, bekkens en fluiten en velen droegen een grote fallus als symbool met zich mee. De oude Grieken vereerden Dionysos en de bijbehorende feesten. Deze werden het hele jaar door georganiseerd in Athene, maar ook op de berg Olympos, wat het centrum was van de aanbidding van deze god.

Tsiknopempti - barbecue donderdag
Deze dag in de carnavalsperiode wordt in het Nederlands vertaald als rokerige donderdag. De rook verwijst naar de barbecue. In heel Griekenland wordt er op deze dag gebarbecued en veel vlees gegeten, twee weken hierna gaat op Kathara Deftera (asmaandag) de vastenperiode van 40 dagen voor Pasen in.  

Waar in Athene kun je het beste carnaval vieren?
Tijdens de carnavalsperiode zijn er verschillende evenementen in Athene. Daarnaast organiseren bars en andere uitgaansgelegenheden vaak speciale carnavalsfeestjes.