Restaurant Karamanlidika tou Fani
Restaurant Karamanlidika tou Fani op de hoek van Evripdou en Sokratous in Athene ziet eruit als een ouderwetse en overvolle slagerij. Het sfeervolle restaurant staat bomvol met kleine tafeltjes en je moet echt je best doen om er een plekje te vinden. Voor wie liever buiten zit zijn er een aantal tafeltjes in het steegje achter de slagerij.
Op de menukaart van het restaurant vind je verschillende mezedes van de specialiteit van deze slagerij, pastourma en soutzouki. Een aantal heerlijke gerechten zijn bijvoorbeeld pastourmadopitakia (een soort loempiatjes van filodeeg en pittig pastourma vleeswaar), soutzouki worstjes met tomatensaus en spiegeleieren, schotels van koude vleeswaren.
Supermarkt en mezedopoleio
Karamanlidika tou Fani is zowel een delicatessenwinkel als mezedopoleio in één. De specialiteit is pastirma, gekruid, aan de lucht gedroogd gezouten rundvlees dat ook een delicatesse is van veel landen rond de Middellandse Zee.
Karamanlidka tou Fani is een goed voorbeeld van een Byzantijnse ‘pastomageirio’ (eetcafé gespecialiseerd in charcuterie en allerlei soorten vleesconserven) met gerechten uit Klein-Azië, volgens traditionele recepten bereid. Specialiteiten zijn bijzondere soorten kaas uit heel Griekenland gepekeld of gerookt, graviera-kaas van koeien-, geiten- of schapenmelk. Bij de mezzegerechten past een van de Griekse wijnen, tsipouro of ouzo.
Wetenswaardig:
De Karamanliden (Grieks: Καραμανλήδες, Turks: Karamanlılar), ook bekend als Karamanli Grieken of gewoon Karamanlis, zijn een traditioneel Turks sprekend Grieks-orthodox volk afkomstig uit de regio Karaman in Anatolië.
Dit verklaart waarom er op de menukaart veel Turks georienteerde gerechten staan zoals sudjuk Adana type (pittige worst) en Künefe, een zoet nagerecht en specialiteit uit de Turkse stad Antakya.
Adres: Karamanlidika tou Fani , Sokratous 1 en Evripidou Street,
Openingstijden: Restaurant 12.00-23.00 uur, de winkel van 08.00-21.00 uur. Zondag gesloten
Volgend artikel: Mani Mani, restaurant met specialiteiten uit de Mani
Vorig artikel: Taverna, estiatorio, ouzeri of psitaria?