atheneatheneathene-akropolis-parthenonathene-psiriathene-foodporto-rafti-atheneathene-akropolisrafina-atheneatheneouzo-griekenland-atheneathene-zeusathene-olympisch stadion

O Tzitzigkas kai o Mermigkas

Restaurant 'O tzitzigkas kai o mermigkas' in Athene is ontstaan toen de twee vrienden Panayiotis Mazarakis en Tasos Dimas besloten iets te doen met hun gezamenlijke liefde voor de Griekse keuken. Het eerste restaurant werd geopend in de wijk Ano Patisia en met veel gevoel voor stijl ingericht.†Ze verzamelden recepten uit alle delen van Griekenland en gingen op zoek naar leveranciers met de beste producten.

Athene_krekel_en_de_mier_griekse_salade.jpg

O Tzitzigkas kai o Mermigkas - de krekel en de mier
De naam verwijst naar de Krekel en de Mier, een van de fabels van Aesopus (620-560 v Chr). De krekel brengt zingend de zomer door terwijl de praktisch ingestelde mier zijn voedselvoorraad voor de winter aanvult. O Tzitzigkas kai o Mermigkas is een restaurant waar inspiratie (krekel) en arbeid (mier) elkaar versterken.

Net zoals de mier uit de fabel op jacht ging naar voedsel zo ook gingen de twee vrienden door heel Griekenland op jacht naar de beste ingrediŽnten en de beste recepten uit de verschillende regioís om zo hun eigen Griekse keuken te ontwikkelen. Ook gingen ze op zoek naar vintage tafels, stoelen, vazen en alles wat maar geschikt leek voor de inrichting van hun restaurant. Het resultaat is een soort ouderwetse Griekse kruidenierswinkel maar dan een waar je gaat eten.

Athene_krekel_en_de_mier_salade.jpg

Echt Grieks eten
Je maaltijd begint met een Tsipouro en wordt afgesloten met een zoet nagerecht, beide van het huis. Wat je er tussenin eet, is voor eigen rekening. Grieken zelf komen vaak een maaltijd afhalen. Wanneer de locals zelf komen, is dat een teken van goed Grieks eten.

Enkele van de favoriete voorgerechten zijn Tzatziki-salade met tien verschillende slasoorten en een romige kaas besprenkelt met mosterdvinaigrette met honing. Huisgemaakte Mermigas-pites met kaas en aromatische kruiden, traditionele gehaktballetjes met munt en friet, en de groentemillefeuille met gegrilde kaas en basilicumsaus. De hoofdgerechten zijn vleesgerechten met een twist, mastihato kipfilet op smaak gebracht met Chios mastiha (likeur gemaakt van mastiekhars van bomen die alleen op het eiland Chios groeien). Verder staan op het menu Naxos gegrilde kaas met sesamzaadjes en honing, omwikkeld met een plakje spek en afhankelijk van het seizoen ook verse vis.

Locatie
Er zijn vier O Tzitzigkas kai o Mermigkas Mermigas restaurants in Athene in de wijken Kifisia, Syntagma, Halandri en Ano Patisia. Die in Kifisia is erg gezellig omdat het in een klein voetgangersstraatje ligt, en als je op het terras zit, lijkt het een beetje alsof je op een dorpsplein bent. De meest centrale is bij het Syntagma-plein

Adres: O Tzitzigkas kai o Mermigkas, Mermigas, Mitropoleos 12, Athene

Openinstijden: zondag t/m donderdag twaalf uur 's middags tot middernacht, Vrijdag en zaterdag to 's morgens half een

Volgend artikel: Taverna Klimaria voor Griekse gerechten en live muziek

Vorig artikel: Mani Mani met gerechten uit de Mani, zuid Peleponnesos

Athene_krekel_en_de_mier_interieur.jpg

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!