athene-psiriathene-olympisch stadionathene-foodatheneporto-rafti-atheneatheneathene-akropolisathene-akropolis-parthenonathene-zeusatheneouzo-griekenland-athenerafina-athene

Taverna Klimataria

In een Grieks dorp of kleine stad heeft vrijwel elke taverna een 'klimataria'. Dat is een terras overgroeit met wijnranken die dienen ter beschutting tegen de zon, maar ook een druivenoogst leveren. Taverna Klimataria zit midden in het centrum van Athene en hier geen wijnranken tegen de zon. Klimataria betekent ook traditioneel Griekse gerechten, daar heeft taverna Klimataria er veel van!

Athene_Taverna_Klimataria_2.jpg

Taverna Klimataria typisch Grieks
Klimataria is een van de oudste tavernes in het centrum van Athene en is door de jaren heen onveranderd gebleven. De wijnvaten staan er nog steeds als decoratie, het eten is typisch Grieks en de gasten variėren van oud tot jong, van hele gezinnen tot jonge stellen en groepen vrienden. Op zondagmiddag voor de lunch is het extra druk omdat Griekse families dan (langdurig) komen tafelen. Soms zitten ze om 18 uur nog aan tafel, het eten is op maar de glazen zijn gevuld.

Athene_Taverna_Klimataria.jpg

Griekse gerechten en live muziek
Eigenaresse Maria legt aan haar klanten uit dat een taverna staat voor gezelligheid, simpele gerechten, live muziek en eten delen met je "parea" (gezelschap). Hier hoef je geen mooie tafelkleden en driedelig bestek te verwachten. De tafels zijn gedekt met papieren kleedjes en de huiswijn drink je uit karafjes en kleine glazen. De gerechten die Maria serveert zijn heerlijk en traditioneel. 's Morgens vroeg begint zij met koken in grote potten (gastra's) waar vlees, groente en aardappelen uren lang langzaam garen op alleen maar stoom.

Live muziek is er op woensdagmiddag (16.00 -19.00 uur), vrijdagmiddag en -avond en zaterdagmiddag en -avond (van 16.00 tot 19.00 uur en na 23.00 uur) en zondagmiddag (16.00 -19.00 uur). Zorg ervoor dat je reserveert, want zeker op dagen met live muziek is het lastig een tafeltje te vinden. De Grieken zelf staan hier tegen het einde van de avond vaak op de tafels te dansen.

Trivia
De geschiedenis van deze taverna gaat terug naar 1927. Klimataria hoorde toen bij een klein kerkje en functioneerde als plaats waar koffie geschonken werd na een begrafenis.

Locatie
Een beetje moeilijk te vinden in een achterafstraatje in de buurt van de Varvakeio markt aan de Athinas- straat.

Adres: Plateia Theatrou 2, Athene
Openingstijden: 7 dagen per week 12.00-02.00 uur.

Volgend artikel: O tzitzigkas kai o mermigkas twee vrienden met liefde voor de Griekse keuken
Vorig artikel: Vintage Wine Bar en Bistro, de juiste wijn bij het juiste gerecht

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!