porto-rafti-atheneathene-olympisch stadionathene-zeusatheneathene-akropolisathene-foodrafina-atheneatheneathene-akropolis-parthenonouzo-griekenland-atheneatheneathene-psiri

De mythe van Athena

De godin Athena staat bekend als de godin van wijsheid, de wetenschap en oorlog. Pallas Athena was de lieveling van de Griekse oppergod Zeus. Zij was de godin van wijsheid, wetenschap, landbouw en oorlog. Athena was een van de grootste godinnen uit de Griekse mythologie, beeldschoon, sterk en slim. Zij was de eeuwige maagd, waar de toevoeging ‘pallas’ naar verwijst. Ze was even mooi als Aphrodite maar zonder de nukkigheid, even sterk als Ares maar zonder zijn wreedheid. Athena blies de adem in de eerste mens en werd de beschermgodin van Athene.

Athena is de dochter van Zeus. Wanneer de vrouw van Zeus, Metis, zwanger is gaat het verhaal dat dit kind Zeus van zijn troon zal verstoten. Zeus besluit daarom zijn vrouw op te eten. Metis wordt opgegeten terwijl ze zwanger is van Athena. Na enige tijd krijgt Zeus vreselijke hoofdpijn en ten einde raad laat hij één van de goden zijn hoofd opensplijten en daar verschijnt Athena in volledige wapenuitrusting.

Vaak word Haphaitos genoemd als degene die de bijl zette in het hoofd van Zeus. In andere verhalen is Hephaitos het kind dat Hera krijgt uit woede over de geboorte van Athena. Prometheus zou misschien de bijl hebben gehanteerd of Hermes. In ieder geval wordt Athena geboren als een volwassen, volledig bewapende godin. De Romeinen noemden haar Minerva.

Athena
Athena kreeg haar macht van haar vader Zeus. Haar moeder was de godin van de wijsheid en in sommige verhalen ouder dan Zeus. Dit maakte haar tot één van de krachtigste goden, macht en wijsheid in één. Athena is in die zin bijzonder in de mythologie omdat ze niet is onstaan uit een natuurkracht. Athena Polias was één van haar namen, beschermster van de staat maar ook van het gezin. Want het gezin was basis van de staat. Ze beschermde de wetgeving, hield toezicht op de orde en rechtspraak.

Athena was ook de godin van de landbouw en stond aan de wieg van de uitvinding van de ploeg en hark. Ze creëerde de olijfboom en leerde mensen om paarden en ossen te temmen en beschermde de oogst. Athena Ergane is de uitvindster, Athena was een praktische godin. Ze leerde de mensen spinnen en weven, de getallen en het vuur. Voor de verbetering van de landbouw deed ze verschillende uitvindingen maar ook andere ambachten probeerde ze te 'moderniseren'. Ergane is ook de beschermster van de kunst, wetenschap, kennis en muziek.

Oorlog
Athena was ook godin van de oorlog. Er was al een god van de oorlog, Ares. Waar Ares stond voor de wilde, woeste en wrede oorlog was Athena meer de bedachtzame. Ze was de godin voor de grote helden als Heracles en Odysseus. In de Trojaanse Oorlog stond ze achter de Grieken hoewel haar steun niet onbeperkt was. Meer dan de andere goden hield Athena zich bezig met de mensen. Door diverse uitvindingen verbeterde ze het dagelijks leven. Ze bemoeide zich met de oorlogen, met de groeiende democratie en rechtspraak. In vrijwel alle facetten van de maatschappij speelde ze een rol.

Het mythische verhaal over het ontstaan van de stad Athene gaat over een ruzie tussen de twee goden, Athena en Poseidon, de God van de zee. Ze wilden beiden de macht over Attica, de landstreek waarin Athene lag. Zeus liet ze een wedstrijd houden, degene die Attica het meest waardevolle zou geven kreeg het gebied. De goden samen zouden het eindoordeel geven.

Poseidon tikte met zijn drietand op de grond en er ontstond een zoutwaterbron. Water was inderdaad heel belangrijk voor het gebied maar Poseidon was de god van de zee en het water was zout en hierdoor nutteloos. Athena stampte op de grond liet een olijfboom groeien. Zij werd door de andere goden als winnaar uitgeroepen omdat de boom zorgde voor olijven, olijfolie en schaduw van de boom. Athena werd gekozen tot beschermgodin van de stad. De belangrijkste tempels op de Akropolis werden aan haar gewijd. Het Parthenon was aan haar gewijd omdat ze Athena Parthenos was, de eeuwige maagd. Maar ook het Erechtheum is voor een belangrijk deel een tempel voor haar goddelijke status. De heilige olijfboom die Athena aan het gebied had geschonken stond ook op de Akropolis.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!