atheneathene-akropolisouzo-griekenland-atheneathene-akropolis-parthenonathene-foodporto-rafti-atheneathenerafina-atheneathene-psiriathene-olympisch stadionatheneathene-zeus

Exarchia 16 december 2007 Alexis Grigoropoulos

Een kleine marmeren plaquette in de wijk Exarchia in Athene markeert de plaats waar de 15-jarige Alexis Grigoropoulos door de politie werd doodgeschoten op 16 december 2007. Dit voorval was het begin van bijna een maand lang rellen in Athene. Sindsdien gaat er geen dag voorbij of iemand legt een bloem, een gedicht of een klein voorwerp bij de herdenkingssteen.

Athene_grigoropoulos_exarchia_gedenksteen.jpg

Escalatie van geweld
Nog geen uur na de schietpartij verzamelden demonstranten zich in het Exarchia Park en gingen de confrontatie aan met de politie. Tegen middernacht escaleerde de demonstratie en werd overgegaan tot geweld. De moord op Alexis Grigoropoulos leidde tot massaprotesten die uitgroeiden tot wijdverbreide rellen in veel Europese steden.

Grigoropoulos revolutionaire held
Alexis Grigoropoulos kwam uit een gegoede familie en woonde in een welvarende wijk. Met deze achtergrond lijkt het onwaarschijnlijk dat hij als 'revolutionaire' held geŽerd zou worden. Maar het was het extreme geweld en de meedogenloosheid van de politie dat de Grieken aanzette tot deze heftige reactie.

Athene_grigoropoulos_exarchia_(3).JPG

Moord op een 15-jarige
Exarchia staat bekend als alternatieve wijk met een eigen cultuur. Alexis met een groepje vrienden hadden een woordenwisseling met† twee agenten. De politie reed weg maar enkele minuten later kwam een agent terug en schoot de jongen dood.

Aanhoudende onrust
Het nieuws verspreidde zich als een lopend vuurtje. Binnen enkele uren barstte de woede ook los in andere wijken van Athene. Het hele weekend raasden relschoppers door het centrum van de stad, staken auto's in brand, vernielden winkeletalages en plunderden. Op de maandag ging de schooljeugd spontaan de straat op. Een week later volgden de vakbonden. Het duurde dagen om de onrust onder controle te krijgen en nog een aantal weken om de protesten te stoppen.

Parallelen met studentenopstand in 1967
Dit voorval schreef geschiedenis en was voor de huidige generatie even heftig als wat hun ouders meemaakten in 1967 toen de studenten aan de Polytechnische universiteit in opstand kwamen† tegen de militaire junta.

Locatie: Op de hoek van de straten Tzavell en Mesolongiou in de wijk Exarchia

TIP: Ga mee met de wandeltour: Geschiedenis van de Opstand - boek hier

Lees ook:†17 november 1973 studentenopstand

Volgend artikel: Exarchia, de opstandige wijk van Athene
Vorig artikel: Een wandeling in de wijk Exarchia vol kleur en eebellie door de wijk Exarchia

Athene_grigoropoulos_exarchia_herdenking.jpg

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!