athene-akropolisathene-psiriatheneathene-foodrafina-atheneathene-akropolis-parthenonathene-olympisch stadionatheneathene-zeusatheneouzo-griekenland-atheneporto-rafti-athene

Feestdagen in Griekenland

De Grieken kennen een groot aantal feestdagen die anders zijn dan bij ons in Nederland. Ze vieren Kerst en Nieuwjaarsdag zoals wij dat in Nederland doen, maar Pasen is in Griekenland een hele andere gebeurtenis. Het orthodoxe paasfeest valt vaak op andere data dan bij ons en het wordt veel uitbundiger gevierd. De Ochi-dag is de dag waarop Griekenland in 1940 “nee” zei tegen de Italianen. 

Athene-Nu zet de belangrijkste Griekse feestdagen voor je op een rij:

Feestdag                                           Datum
Nieuwjaarsdag                          1 januari
Driekoningen                           6 januari
Kathara deftera (asmaandag)    14 maart 2016
Onafhankelijkheidsdag              25 maart
Goede vrijdag                           29 april 2016
Grieks Orthodox Pasen              1 en 2 mei 2016
Dag van de arbeid                    1 mei
Pinksteren                               19 en 20 juni 2016
Maria Hemelvaart                     15 augustus
Oxi dag                                   28 oktober
Kerstmis                                  25 en 26 december

Driekoningen (Epifania) 
Dit is de dag waarop de zee wordt gezegend. Een kruis wordt in het water gegooid en jongeren proberen vervolgens het kruis weer op te duiken.

25 maart 
Op deze dag wordt de opstand tegen de Ottomaanse bezetting gevierd. In het hele land zijn vlaggenparades, voornamelijk door de schooljeugd, in Athene is er een militaire parade. 

25 maart is ook het feest van Evangelismos, dag van de aankondiging of annunciatie van de geboorte van Jezus aan Maria, 9 maanden voor Kerstmis. 
Op deze dag is er gratis toegang tot de archeologische sites en musea. De Grieken eten volgens de traditie bakaliaro (kabeljauwfilet) me skordalia (aardappel/broodpuree met knoflook).

Grieks Orthodox Pasen 
Grieks Pasen wordt gevierd van Goede Vrijdag tot en met 2e Paasdag. In de gehele week voorafgaand aan Pasen worden voorbereidingen getroffen (huizen wit verven, paasbroden bakken, lammeren slachten). Deze week wordt de Grote (Megali) week genoemd. Op Goede Vrijdag (Megali Pareskevi) wordt door iedere kerk een draagbaar (Epitafios) versierd met bloemen. De Epitafios wordt meegedragen in de processie op vrijdagavond, waarbij de mensen kaarsen dragen en liederen zingen. Deze processie vindt plaats in iedere stad en in ieder dorp.

Op zaterdagavond laat verzameld iedereen zich bij de kerk, waar om middernacht de opstanding (Anastasi) wordt herdacht. Dit gaat gepaard met het luiden van de klokken, vuurwerk en op sommige plaatsen met vreugdevuren. Kaarsen met ‘het licht’ worden van de kerk mee naar huis gedragen. Thuis eet men met de familie de traditionele paassoep 'mageiritsa', gemaakt van ingewanden van een lam. Op de paasdagen zelf (zondag en maandag) wordt er feest gevierd met zang en dans en eet men geroosterde lam van het spit met de hele familie.

Dag van de Arbeid
 
Op deze dag worden er bloemen geplukt, waarvan kransen worden gemaakt. Tevens wordt op 1 mei de dag van de lente gevierd.

Dag van het Nee (Ochi)
Dit is de dag van de herdenking van het ‘nee’ tegen het Italiaans ultimatum in 1940. In heel Griekenland vinden Militaire parades plaats.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!