athene-akropolisouzo-griekenland-atheneatheneathene-olympisch stadionatheneathene-akropolis-parthenonathene-foodathene-psiriathenerafina-atheneathene-zeusporto-rafti-athene

Griekse gebruiken en gewoonten

In Griekenland waan je je met recht in het land van de goden. De Grieken zijn zeer hartelijke en temperamentvolle mensen die weten wat gastvrijheid is. Ze waarderen het enorm als je een paar woordjes Grieks spreekt en zullen je met open armen ontvangen. Op deze pagina vertellen we je iets meer over de gewoonten en gebruiken van de Grieken, want die kunnen nogal verschillen met die van ons.

Grieken wensen elkaar niet alleen een goedemorgen en goede avond maar op maandag ook een goede week (kali efdomada) en op de eerste dag van de maand een goede maand (kalo mina). Ze kennen eigenlijk geen aparte goedemiddag, wellicht omdat er tussen twee en vijf uur s middags een sista gehouden wordt en ze het dan ook niet prettig vinden als je ze lastig valt. Enkele Griekse woorden:


Grieken houden van contact en er wordt dan ook vrolijk op los gekust. Zowel door mannen als vrouwen en ook onderling. Bij het groeten geven ze elkaar steeds een handdruk, ook als ze weggaan. In Griekenland is het heel normaal als je elkaars aura betreedt. Ze bewaren onderling dan ook weinig afstand, raken je gemakkelijk aan door hun arm op je schouder te leggen of aan je arm te trekken als ze denken dat je aandacht verslapt. Dit is niet opdringerig bedoelt, maar hoort gewoon bij hun gewoontes.

Ja is nee en nee is ja. Schudden met je hoofd betekent ja en een knikje omhoog betekent nee. Ook in woorden kun je maar beter snel het Griekse woord leren. Dit voorkomt dat je straks iets niet wilt, maar er wel mee ingestemd hebt. Even een lesje in het Grieks:

Ook andere tekens zijn erg verwarrend. Grieken worden dan ook de kampioenen van de gebaren genoemd. Ze zijn heel goed in het inzetten van hun lichaam bij taal. Voor ons lijkt het vaak alsof ze druk in discussie zijn, maar in werkelijkheid praten ze gewoon met elkaar. Enkele tekens die handig zijn om te kennen:

Eten
Eten is voor Grieken een belangrijk moment van de dag, je zult Grieken dan ook zelden alleen aan een tafel treffen. Mocht je zelf ergens gaan eten zonder gezelschap, wees hier dan duidelijk in. Het kan anders nog heel lang duren voor je geholpen wordt.

Taverna
Er is een verschil in taverna
s en estiatoria. In een taverna kun je lekker eten voor weinig geld, de inrichting is vaak sober en is een prima keuze voor de lunch. Mocht je hier s avonds willen gaan eten, dan kun je rond 21 uur aanschuiven, anders heb je de kans dat ze nog gesloten zijn of alleen zit te eten. Om een keuze te maken uit al het lekkers dat een taverna te bieden heeft, is het in Griekenland gebruikelijk dat je een kijkje in de keuken neemt. De lades met verse vis en vitrines met heerlijke ovenschotels worden graag uitgebreid besproken. Mocht je later nog iets bij willen bestellen dan kan dit gerust.

Bij de Grieken is het niet gebruikelijk dat er een voorgerecht geserveerd wordt. Alles wordt op tafel gezet zodra dit klaar is en hier wordt altijd brood bij geserveerd. Sta er dan ook niet raar van op te kijken als er flink met brood in algemene schotels gedoopt wordt. Alles is van iedereen is hier dan ook het motto. Grieken kunnen zeer luidruchtig zijn door druk gepraat en hard geklonken glazen, dit ervaren zij als gezellig.


Estiatorio
In een estiatorio kun je deftiger, maar ook duurder eten. Hier worden naast Griekse ook Europese gerechten geserveerd. Als je door een Griek uitgenodigd wordt voor een etentje of drankje, vraag dan vooral niet om de rekening te delen. Daarmee breng je een Griekse man echt in verlegenheid. Ook jongeren onderling betalen voor elkaar de rekening. Een volgende keer betaald iemand anders weer. Er wordt bij de rekening ongeveer een fooi van tien procent gegeven.


Kleding
Grieken stellen hoge eisen aan hun uiterlijk, vooral de dames. Wil je een Griekse kerk of klooster bezoeken, ga dan fatsoenlijk gekleed. Het is onbeleefd om naar binnen te gaan met onbedekte schouders en knien. Dit geldt ook voor de heren. In kloosters geldt er daarnaast vaak een verbod voor vrouwen in een broek. Bij bruiloften en geboortes gaan Grieken altijd op en top gekleed,maar ook bij simpele gelegenheden zoals de stad in gaan, zul je zowel mannen als vrouwen niet snel in een korte broek zien lopen (ook niet als de temperatuur tegen de 40 graden loopt). De meeste mensen doen dan ook een middagslaapje op het heetste moment van de dag.

Bron: de informatie in dit artikel is afkomstig van Etiquette.nl.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!