Griekse gebruiken en gewoonten
In Griekenland waan je je met recht in het land van de goden. De Grieken zijn zeer hartelijke en temperamentvolle mensen die weten wat gastvrijheid is. Ze waarderen het enorm als je een paar woordjes Grieks spreekt en zullen je met open armen ontvangen. Op deze pagina vertellen we je iets meer over de gewoonten en gebruiken van de Grieken, want die kunnen nogal verschillen met die van ons.
Groeten in het Grieks als een Griek
Grieken wensen elkaar niet alleen een goedemorgen en goede avond maar op maandag ook een goede week (kali efdomada) en op de eerste dag van de maand een goede maand (kalo mina). Ze kennen eigenlijk geen aparte goedemiddag, wellicht omdat er tussen twee en vijf uur ‘s middags een siësta gehouden wordt en ze het dan ook niet prettig vinden als je ze lastig valt. Enkele Griekse woorden:
- Goedemorgen (tot ongeveer 14 uur): kalimera (spreek uit als: kaaliemèraa)
- Goede namiddag/goedenavond (na de siesta): kalispera (spreek uit als: kaaliespèraa)
- Alstublieft: parakalo (spreek uit als: paaraakaalô)
- Dankjewel: efcharisto (spreek uit als: efgaariestô)
- Pardon: signomi (spreek uit als: signomie)
Handen schudden
Grieken houden van contact en er wordt dan ook vrolijk op los gekust. Zowel door mannen als vrouwen en ook onderling. Bij het groeten geven ze elkaar steeds een handdruk, ook als ze weggaan. In Griekenland is het heel normaal als je elkaars aura betreedt. Ze bewaren onderling dan ook weinig afstand, raken je gemakkelijk aan door hun arm op je schouder te leggen of aan je arm te trekken als ze denken dat je aandacht verslapt. Dit is niet opdringerig bedoelt, maar hoort gewoon bij hun gewoontes.
Gebaren zijn net even anders dan je gewend bent
Ja is nee en nee is ja. Schudden met je hoofd betekent ja en een knikje omhoog betekent nee. Ook in woorden kun je maar beter snel het Griekse woord leren. Dit voorkomt dat je straks iets niet wilt, maar er wel mee ingestemd hebt. Even een lesje in het Grieks:
- Nè betekent ja (schuin schudden met je hoofd)
- Oxi betekent nee (een knik naar boven met een tss-geluid)
Ook andere tekens zijn erg verwarrend. Grieken worden dan ook de kampioenen van de gebaren genoemd. Ze zijn heel goed in het inzetten van hun lichaam bij taal. Voor ons lijkt het vaak alsof ze druk in discussie zijn, maar in werkelijkheid praten ze gewoon met elkaar. Enkele tekens die handig zijn om te kennen:
- Ons stopteken, hiermee beledig je een Griek en komt ongeveer overeen met je middelvinger opsteken
- Een vinger tikkend op de onderlip, dit betekent dat diegene je iets wil vertellen
Vermijd een handgebaar met de handpalm naar voren – Dit kan als beledigend worden opgevat. Gebruik liever een knik of glimlach.
Alleen eten
Eten is voor Grieken een belangrijk moment van de dag, je zult Grieken dan ook zelden alleen aan een tafel treffen. Mocht je zelf ergens gaan eten zonder gezelschap, wees hier dan duidelijk in. Het kan anders nog heel lang duren voor je geholpen wordt.
Nog meer weetjes
Maaltijden in Griekenland zijn een sociale aangelegenheid. Gerechten worden vaak in het midden van de tafel geplaatst om te delen met familie en vrienden. Grieken houden van lang tafelen. Een maaltijd kan makkelijk uren duren. Grieken eten laat voor Nederlandse begrippen. Het avondeten begint pas om een uur of 21.00 en de lunch rond 14.00 uur.
Bij betaling in een restaurant wordt gevraagd: pinnen of contant? (Het pinapparaat staat in direct contact met de belastingdienst en sjoemelen is niet mogelijk). Een fooi van 5-10% gebruikelijk, ook al is bedieningsgeld inbegrepen in de rekening. Een contante fooi is welkom.
Grieken kunnen uren aan een tafeltje in een cafe zitten en maar één kopje koffie bestellen, kan in de zomer ook fredo of frappe zijn. Want het Griekse motto is 'siga siga' en dat betekent rustig aan.
Een van de vreemdste gewoontes is ongetwijfeld het prullenbakje in de WC vol met gebruikt WC-papier. In veel Griekse toiletten mag je geen papier doorspoelen want het rioolsysteem is niet geschikt voor het doorspoelen van toiletpapier.