athenerafina-atheneathene-akropolis-parthenonathene-zeusouzo-griekenland-atheneatheneathene-olympisch stadionatheneathene-foodathene-psiriathene-akropolisporto-rafti-athene

Miran - pastrami en soutzouki

Miran is een begrip in Athene. In de straat Evripidou, vlakbij de overdekte markthallen van de Varvakeio markt, is Miran zeker de drukst bezochte winkel. Miran staat bekend om de pastrami en soutzouki-worstjes maar verkoopt ook vele andere producten, veelal van lokale kleine boeren. De winkel valt direct op doordat het helemaal vol hangt met plastic worsten en stukken pastrami.

De geschiedenis van deze winkel gaat terug naar het jaar 1922 waarin de winkel is opgericht door een Armeense familie. Het begon allemaal met het enthousiasme, passie en kunst van Miran Kourounlian, de oprichter van de winkel.

Athene_miran-winkel-worst

ArmeniŽ
Het gezin vluchtte tijdens de genocide van de Armeniers in Istanbul vanuit Turkije naar Griekenland. Hier openden zij op de Evripdou straat een klein winkeltje van amper 3 vierkante meter, maar met wachtrijen tot ver buiten de winkel. De eigenaar wist met al zijn kennis en geheimen de beste pastrami en soutzouki van Athene te maken.

Athene_miran

De reputatie van het bedrijf groeide snel en daarmee ook de† onderneming zelf. In 1950 werd er een fabriek geopend voor de productie van Miran producten, waardoor het distributienetwerk vergroot werd naar bijna heel Griekenland. Een paar jaar later nam zijn kleinzoon, Bedros Kourounlian, de winkel van zijn grootvader over. Hij bleef trouw aan de traditie maar benutte ook de kansen voor de toekomst.

Athene_miran-worst

Door de aanhoudende vraag naar Miran producten, slaagden de kleinzoon erin het bedrijf Miran de grootste in zijn soort in Europa te maken. Tegelijkertijd werd de methode voor de verwerking van producten in tact gehouden. De pastrami droogt in lichte en luchtige ruimten, zonder handmatige tussenkomst, waardoor de rijping natuurlijk en moeiteloos plaatsvindt. Dit is een tijdrovend proces, maar resulteert in uitstekende kwaliteit van de producten.†

Miran
Evripidou 45, Athene

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!