ouzo-griekenland-atheneathene-psiriathene-akropolisathene-zeusathenerafina-atheneatheneporto-rafti-atheneathene-olympisch stadionathene-foodatheneathene-akropolis-parthenon

Waar gaan we eten in Athene? Taverna, estiatorio ouzeri of psitaria

Waar ga je eten wanneer je in Athene bent? Wordt het een taverna, estiatorio, ouzeri, kafeneion of mezedopoleio, alle vijf verschillend van aard. Waar eten de Grieken zelf? Grieken houden van eetrituelen. In het weekend is de lunch het belangrijkste evenement van de dag, met het samenkomen van vrienden of familie. Ze gaan dan vaak naar een taverna of estiatorio (restaurant) en bestellen een hele reeks traditionele gerechten die met elkaar gedeeld worden.

Athene_taverna_athene.jpg

WAAR GA JE ETEN ALS TOERIST?


Taverna
Een taverna is een klein restaurant met Griekse gerechten, vaak een menu afgestemd op het jaargetijde en redelijk geprijsd. Taverna's zijn de populairste eetgelegenheden en je vindt ze overal in Athene. In een taverna eet je traditionele Griekse gerechten, veel vleesspecialiteiten en je drinkt (veel) wijn.

Estiatorio
Een estiatorio of restaurant is hetzelfde als overal ter wereld. Geen verrassingen hier. Een restaurant is een plek om naar toe te gaan als je op zoek bent naar een meer verfijnde gastronomische ervaring, zoals een fusionkeuken of gastronomische lekkernijen. Estiatoria zijn duurder dan tavernes.

Athene_taverna_athene_2.jpg

Ouzeri
De naam komt van de traditionele Griekse alcoholische drank Ouzo. Ouzo is een droog aperitief op basis van anijs dat vooral in de zomer erg populair is in Griekenland. Zoals de naam al doet vermoeden, is een ouzeri een plaats waar ouzo wordt geserveerd. Bij de ouzo kun je allerlei soorten hapjes, meze (meervoud mezedes) en eenvoudige maaltijden bestellen. Een ouzeri verschilt niet veel van een taverna, behalve dat hun menu vrij beperkt is omdat het eten wat smaak betreft bij de ouzo moet passen.

Mezedopoleio
Hier worden voornamelijk mezedes geserveerd. Dat zijn hapjes geserveerd op schoteltjes en bedoeld zijn om gedeeld te worden door iedereen die aan tafel zit.

Koutoukia
Dit zijn traditionele taverna's meestal in de kelderverdieping van een oud gebouw, sober ingericht maar altijd met vaten waar wijn uit wordt getapt. De grechten zijn traditionele gerechten zoals moussaka, pastitio en briam. Er is geen menukaart.In de keuken wijs je aan wat je wil hebben. Meer over de koutoukia

Athene_taverna_athene_3.jpg

MAGEREIO EN PSITARIA
De magereio en psitaria zijn buurtrestaurants waar huisgemaakte gerechten worden geserveerd en waar meestal ook afhaalmaaltijden mogelijk zijn. Dit zijn goedkopere alternatieven voor de taverna en het estiatorio. Het is ook een plek waar mensen vaak alleen komen eten. Ze zijn vaak alleen open voor de lunch en sluiten rond 17.00 uur.

De magereio is gespecialiseerd in ladera – groenten die smeltend zacht worden gekookt in olie en tomaat, moussaka, en kip en aardappelen in de oven. De gerechten staan uitgestald op grote bakblikken in een warmhoud vitrine. Hoe voller de schaal hoe verser het gerecht.

De psitaria werkt volgend hetzelfde principe als de magereio maar is gespecialiseerd in vleesgerechten van de gril en in het bijzonder souvlaki.

Athene_taverna_athene_psitaria.jpg

Volgend artikel: To kafenio, traditionele mezedopoleio,

Vorig artikel: aflossen van de wacht

Athene_taverna_athene_4.jpg

Photos Wiki Commons   

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!