











Leloudas voor traditionele Griekse gerechten
Leloudas is een traditionele 'koutouki' een herinnering aan het Athene van vroeger. De restaurants hadden slechts een paar tafeltjes en de gerechten werden 's morgens meestal door de vrouw of moeder van de eigenaar bereid. Traditionale gerechten zoals gigantes (reuzenbonen), briam (groentestoof) en fasolakia (boontjes). Je gaat naar de keuken en wijst aan welk gerecht je wil hebben.
Het lijkt of de tijd heeft stil gestaan in Leloudas. Buiten staan een paar tafeltjes op de stoep met uitzicht op een blinde muur. Binnen ook weinig tafeltjes en een muur bedekt met houten wijnvaten. Oude familiefoto's sieren de muur. Leloudas is elke dag open. Het menu is beperkt en heeft uitsluitend traditionele Griekse gerechten.
Echt Grieks eten
Gefrituurde gezouten kabeljauw met skordaliasaus (knoflooksaus) en met de hand gesneden gebakken aardappelen zijn om je vingers bij af te likken. Dat geldt ook voor de prachtige tsakistes groene olijven stevig en licht bitter zoals ze horen te zijn. Reuzenbonen gestoofd in ouzo en knapperige gefrituurde gehaktballetjes met gehakte verse munt
Pseftomoussaka (pseudo-moussaka) staat ook op het menu, het 'gerecht van de armen'. Dit is een traditioneel recept door diegenen voor wie echte moussaka met aubergines te duur was: aardappels in een gekruide tomatensausbestrooid met bestrooid met geraspte mizithra kaas.
Hoe het begon
Het verhaal van Leloudas begon eind jaren 1920, toen de eerste Dimitris Leloudas zijn geboorteplaats op het eiland Kythnos verliet. Zoals zoveel andere eilandbewoners in die tijd die op zoek waren naar een betere toekomst, besloot hij naar Athene te verhuizen. Dimitris begon een winkeltje met basis producten, brood kaas, zeep en natuurlijk sigaretten. In de kelder maakte hij zijn eigen wijn die hij liet rijpen in houten vaten die in de winkel stonden. De wijn verkocht hij per liter. De derde generatie Leloudas runt nu het restaurant.
Adres: Leloudas, Salaminias 8,Athene
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag 09.00-17.30 uur, zaterdag tot 16.00 uur, zondag 12.30-19.30 uur.
Volgend artikel: Koutoukia traditionele tavernes
Vorig artikel: Taverna Klimataria met traditionele Griekse gerechten