ouzo-griekenland-atheneathene-olympisch stadionporto-rafti-atheneathene-zeusatheneathene-akropolisatheneathenerafina-atheneathene-foodathene-akropolis-parthenonathene-psiri

Taverna Diporto, terug naar de jaren 1950

Wanneer je bij Diporto in Athene gaat eten, ga je terug in de tijd. Diporto is een typische taverna waar de arbeidersklasse in de jaren 1950 kwam voor een maaltijd. Er is geen uithangbord en er is geen geschreven menu. Je zult je niet meer met handen en voeten verstaanbaar hoeven te maken of op het papieren tafelkleed een tekeningetje maken van wat je wil eten want het onderwijs is verbeterd en iedereen spreekt nu een mondje Engels.

Athene_taverna_diporto.jpg

Taverna Diporto
De taverna op kelderniveau, waarvan de naam “met twee deuren” betekent, om de heel simpele reden dat er twee voordeuren zijn, is gemakkelijk over het hoofd te zien. Niets wijst erop dat hier onder de grond een taverna is.

Terug in de tijd
Je daalt een kort trapje af en komt in een duistere ruimte met een vervaagde mozaikvloer. Langs de muur staan wijnvaten die niet puur bedoeld zijn als decoratie, maar waarin daadwerkelijk wijn wordt bewaard. Van de marmeren wasbakken en de ouderwetse aluminium maatkannen voor wijn tot de ouderwetse koelkast, alles ademt de sfeer van weleer.

Er zijn slechts acht houten tafels en stoelen. In het keuken gedeelte staan potten, pannen en bakblikken met gerechten. Het brood wordt direct op het papieren tafelkleed gelegd, zonder mandje zonder servetten.

Grieks heb je niet nodig
In het keukengedeelte wijs je aan welk gerecht je wil hebben. Water komt vanzelfsprekend op tafel. De keuze is beperkt tot slechts vijf of zes gerechten per dag, afhankelijk van het seizoen en wat verkrijgbaar is op de nabijgelegen markten.

Een specialiteit is is kikkererwtensoep die wordt geserveerd in een grote, ondiepe kom die tot de rand is gevuld en overgoten met olijfolie. Er zijn ook andere gerechten, zoals Griekse salade, een bordje gefrituurde ondermaatse visjes en gigantes, reuzenbonen.

De witte huiswijn is een goede, troebele retsina en, zoals gebruikelijk in taverna's, wordt deze per kilo besteld (een kwart, een halve of een hele kilo) en in aluminium wijnmaatkannetjes op tafel gezet. De tijd heeft stilgestaan in Diporto, de prijzen niet.

Adres: Diporto, Sokratous 9, Psyrri, Athene
Open: 08.00-19.00 uur, gesloten op zondag


Volgend artikel: Koutoukia, traditionele ondergrondse taverna's
Vorig artikel: Stani laatste melkwinkeltje in Athene beroemd om yoghurt

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!