athene-psirirafina-atheneatheneathene-olympisch stadionatheneouzo-griekenland-atheneatheneathene-zeusporto-rafti-atheneathene-foodathene-akropolis-parthenonathene-akropolis

Boerenmarkt Laiki Agora in woonbuurten

De Grieken noemen de boerenmarkt Laiki of Laiki Agora, en dat betekent volksmarkt. Deze boerenmarkten worden een keer per week in bijna elke buurt in Athene gehouden. Je vindt hier voornamelijk groenten en fruit, kruiden, eieren, bloemen, planten en het grote† aantal verschillende soorten olijven is overweldigend. Alles komt zo van het land en wordt verkocht door de boeren zelf. Het is onmogelijk om alle adressen te geven omdat er zo'n kleine tweehonderd van deze markten in Athene zijn, waarvan een kwart ook biologische produkten verkoopt.

Athene_boerenmarkt_1.JPG

Waar vind je de boerenmarkt
De laiki agora wordt in elke buurt altijd op dezelfde dag gehouden, maar niet altijd in dezelfde straat. Vroeg in de ochtend verandert de straat in een kleurrijke markt met kraampjes, parasols en verkopers die luidkeels hun waren aanprijzen. Tegen de middag wordt alles weer afgebroken en ziet de straat eruit alsof er niets is gebeurd.

Seizoensgebonden groente en fruit
In tegenstelling tot een supermarkt waar je op elk moment van het jaar zo ongeveer alle groenten en fruit kunt kopen, is de laiki agora seizoensgebonden en wat je in juni op de markt ziet, zal niet hetzelfde zijn als wat je in februari ziet. Een uitstapje naar de markt is een goede manier om te weten wat er vers zal zijn in de restaurants.

Athene_boerenmarkt_(1).JPG

Hoe een boerenmarkt te vinden
Om erachter te komen in welke buurt op welke dag een markt is, loop je achter mensen met lege boodschappenkarretjes aan of in de tegengestelde richting waar mensen met volle karretjes vandaan komen.

Een klein lijstje met boerenmarkten
* Maandag: Goudi, op Papadiamantopolou bij Agia Thomas, Patissia en in Holargos
* Dinsdag: Zephyri Pangratti, Hatzikyriako in Pireaus en in Kypseli
* Woensdag: Peristeri, Gyzi, Kolonos, Ag Andreas,
* Donderdag: Kypseli, Petralona, Thission, Glyfada, Kato Patissia, Sepolia, Pandionis, Nea Psyhico (Katehaki)
* Vrijdag: Koukaki, Ag Stefanos, N Iraklion, Kolonaki, Xenokratous, Palio Psyhico (Ag Dimitrios)
* Zaterdag: Ambelokipi, Platia Attikis, Panormou, N Kosmos

De vrijdagmarkt in de wijk Kolonaki is op Platia Dexamani van 09.00-13.00 uur en is een biologische markt.

Heb je geen boerenmarkt kunnen vinden, ga dan naar de Varvakeio markt, de grootste markt van Athene en gedeeltelijk overdekt. Deze markt bevindt zich midden in de stad tussen Monastiraki en Omonia aan de Athinas straat. Elke dag open behalve zondag.

Athene_boerenmarkt_(3).JPG

Een klein beetje geschiedenis
De boeren- of volksmarkt het geesteskind van Eleftherios Venizelos tijdens zijn laatste termijn als premier (1928-1932). Boerenmarkten ondersteunen kleine boeren en geven stedelingen directe toegang tot verse groenten en fruit tegen lage prijzen. Ze verkopen ook vis, honing, noten, olijven, gedroogde kruiden, snijbloemen en potplanten, zakjes peulvruchten, huisraad en kleding. De markt is ook een sociale gelegenheid waar buurtbewoners een praatje maken met de verkopers en buren elkaar ontmoeten.

Lees verder:
Varvakeio Markt de grootste versmarkt van Athene

Volgend artikel:
Antiek en rommelmarkt Monastiraki

foto's Marianne Crone

Athene_boerenmarkt_(2).JPG
Athene_boerenmarkt_(4).JPGAthene_boerenmarkt_(5).JPG

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!