ouzo-griekenland-athenerafina-atheneatheneathene-foodatheneathene-olympisch stadionathene-psiriatheneathene-akropolis-parthenonathene-zeusathene-akropolisporto-rafti-athene

De tempel van Zeus

De Tempel van Zeus in Athene is de grootste tempel van Griekenland. Het heeft meer dan 600 jaar gekost om de bouw ervan te voltooien.

De Tempel van Zeus, ook wel bekend onder de naam Olympeion, is een van de monumenten in Athene die je gezien moet hebben. Het was de grootste tempel van Griekenland tijdens de Helleniste en Romeinse periode en het blijft tot aan de dag van vandaag een van de belangrijkste monumenten van de stad.

Athene_tempel-zeus

Bouw
De bouwwerkzaamheden begonnen in de zesde eeuw voor Christus en zijn pas in de tweede eeuw na Christus afgerond door de Romeinse keizer Hadrianus die een groot liefhebber van Griekenland was. Met Pendelisch marmer als meest gebruikt materiaal, was de tempel 96 meter lang en 40 meter breed.

Hij bestond uit 104 Korintische zuilen die elk 17 meter lang waren en een doorsnee hadden van 2 meter. Tegenwoordig staan er nog maar 15 zuilen overeind. De 16e zuil is door een storm in 1852 omver geblazen en ligt nog steeds op dezelfde plaats waar hij gevallen is.

Athene_tempel-zeus

Hadrianus droeg de tempel op aan Zeus, de koning van de goden. Hij plaatste een reuzegroot gouden en ivoren beeld van Zeus in de cella en plaatste er een evengroot beeld van zichzelf naast. Van deze beelden is helaas niets bewaard gebleven. Zoals met veel bouwwerken uit de oudheid, weten we niet precies wanneer het beeld verwoest is, maar men gaat ervan uit dat dit is gebeurd tijdens een aardbeving in de Middeleeuwen en dat de resten als bouwmateriaal voor andere bouwwerken zijn gebruikt.

Athene_tempel-zeus

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!