atheneathene-zeusatheneathene-psiriouzo-griekenland-atheneathene-foodathene-akropolisatheneathene-akropolis-parthenonporto-rafti-atheneathene-olympisch stadionrafina-athene

Zappeion

Het Zappeion is een gebouw in de Nationale Tuinen van Athene. Het was het eerste bouwwerk dat gemaakt is voor de eerste moderne Olympische Spelen in 1896.†Tijdens de eerste Spelen werd het gebouw gebruikt als schermhal en later, tijdens de tussenliggende Spelen van 1906 werd het Zappeion gebruikt als Olympisch dorp.

Het gebouw is ontworpen door de Deense architect Theophil Hansen.†Omdat opdrachtgever†Evangelos Zappas overleed voor de opening van het Zappeion, werd zijn neef Konstantinos Zappas aangewezen om het gebouw verder af te maken.

Athene_zappeion

Tegenwoordig is het Zappeion in gebruik als tentoonstellingsruimte, er worden regelmatig internationsle evenementen georganiseerd. Het wordt ook gebruikt als internationaal conferentiecentrum. Om deze reden is het Zappeion niet altijd toegankelijk voor publiek. Als er een conferentie plaats vindt van de verschillende Europese staatshoofden zul je er nauwelijks in de buurt kunnen komen.

Athene_Zappeion.jpg

Tuin
De begroeiing rond het Zappeion werd geplant in 1886 en staat ook wel bekend als de Paralissia, haar naam was afgeleid van de Illissos rivier. Het vroegere rivierbed is nu de Vassileos Konstantinou Laan. Samen met de Nationale Tuinen is het Zappeion een geliefde wandelplaats voor de inwoners van Athene.

Athene_zappeion

De Zappeion tuin is versierd met interessante beeldhouwwerken. Zo zijn er beelden van een houthakker, een oogster en een visser. Op de hoek van de Amaliasstraat staat een beeld waar Lord Byron gekroond wordt.

Tegenover het Kalimarmaro stadion staat een beeld van de vrijheidsstrijder van de onafhankelijkheidsoorlog van 1821, Georgios Karaiskakis. Naar hem is ook het voetbalstadion van Olympiakos, de club van Piraeus, genoemd.

Zappeion
Leof. Vasilissis Olgas, Athene

Athene_zappeion

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!