athene-zeusatheneporto-rafti-atheneathene-olympisch stadionouzo-griekenland-atheneathene-psiriathenerafina-atheneatheneathene-foodathene-akropolis-parthenonathene-akropolis

Kallimarmaro - Stadion Panathinaiko

Het Panathinaiko stadion in Athene staat ook wel bekend als het Kallimarmaro, wat goed of mooi marmer betekent. Het is het enige stadion ter wereld dat volledig is opgebouwd uit marmer. † †

Het marmer dat gebruikt werd voor de bouw werd gehaald uit het Pendeli gebergte bij Athene. Het stadion hostte de eerste moderne spelen in 1896. Het is een multifunctioneel stadion dat werd gebruikt voor diverse sportieve en atletiek evenementen in Athene.

Athene_olympisch-stadion-kallimarmaro

Het stadion is gereconstrueerd uit de resten van een oud stadion dat hier al in de oudheid lag en werd gebruikt voor de Panatheense Spelen, die werden gehouden ter ere van de godin Athena. Tijdens de klassieke tijden was het stadion gemaakt van hout maar in 329 voor Chr. werd het hout vervangen door marmer door de architect Lycurgus. In 140 na Chr. is het gerenoveerd door Herodes Atticus en bood het ruimte aan 50.000 toeschouwers.

De overblijfselen van dit oude stadion werden opgegraven en gerestaureerd met geld dat beschikbaar was gesteld door Evangelos Zappas. Het overige geld voor de restauratie werd geschonken door de weldoener George Averoff van wie een standbeeld te zien is naast het stadion.

Athene_olympisch-stadion-kallimarmaro

Het stadion is gerestaureerd aan de hand van ideeen van de architecten Ernst Ziller en Anastasios Metaxas. Tegenwoordig passen er ongeveer 80.000 toeschouwers in het stadion. De afmetingen van het stadion komen niet meer overeen met de afmetingen die nodig zijn voor een atletiek wedstrijd en dit was de reden dat het stadion voor de Olympische Spelen in 2004 niet meer gebruikt kon worden. Om het stadion wel bij de Spelen te betrekken vond het onderdeel boogschieten er plaats.

Nog steeds wordt het Kallimarmaro stadion gebruikt als finish voor de jaarlijkse marathon van Athene in november. Lijkt het je leuk om 's morgens te joggen in het stadion? Dat kan elke ochtend tussen 7.30 en 9.00 uur. Tickets voor het stadion kosten 5 euro. Kinderen tot 6 jaar hebben gratis toegang.

Kallimarmaro - Panathenaic Stadion
Leof. Vasileos Konstantinou, Athene

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!