athene-foodathenerafina-atheneathene-psiriathene-akropolisathene-zeusouzo-griekenland-atheneathene-olympisch stadionatheneporto-rafti-atheneathene-akropolis-parthenonathene

Kallimarmaro - Stadion Panathinaiko

Het Panatheense of Panathinaiko stadion in Athene, ook wel Kallimarmaro genoemd, werd tijdens de Olympische Spelen van 1896 gebruikt als Olympisch stadion voor de eerste moderne Olympische Spelen. In 330 voor Christus was er op dezelfde plek een stadion waar de Panatheense spelen werden gehouden. Dit was een eenvoudigere variant van de huidige Olympische Spelen. De afmetingen van het stadion komen niet meer overeen met de afmetingen die nodig zijn voor Olympische atletiekwedstrijden en daarom wordt het stadion alleen nog gebruikt voor ceremoniele doeleinden en als bezienswaardigheid.

Athene_olympisch_stadion_(4)_550.jpg

HOOGTEPUNTEN VAN HET PANATHINAIKI STADION


1. Atletiekbaan: met een lengte van ongeveer 204 meter en een breedte van 33 meter met aan drie zijden marmeren tribunes.
2. Marmeren zitplaatsen: gemaakt van Pentelisch marmer bieden een prachtig uitzicht op de atletiekbaan en het gehele stadion.
3. Tribune voor hoge functionarissen: aan de westkant van het stadion, was de eretribune voor rechters, hoogwaardigheidsbekleders en andere prominente figuren.
4. Stadionmuseum: met voorwerpen, foto's en Olympische fakkels die het verhaal vertellen van het stadion en de moderne Olympische Spelen.
5. Archeologische overblijfselen: in de omgeving vind je archeologische overblijfselen zoals sokkels van beelden en stenen met inscripties.
6. Uitzicht: vanaf de bovenste tribune kijk je uit over Athene met de Akropolis en het Parthenon op de achtergrond.
7. George Averoff (1815-1899): standbeeld van Averoff een rijke zakenman die geld schonk om het stadion op te graven en te restaureren. De inscriptie op het voetstuk luidt: "ΕΙΣ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟΝ ΕΥΕΡΓΕΤΗΝ ΓΕΩΡΓΙΟΝ ΑΒΕΡΡΩΦ Η ΠΑΤΡΙΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ" (Aan de nationale weldoener George Averrof, het vaderland in dankbaarheid).

Athene_olympisch_stadion_averoff_550.jpg

MULTIFUNCTIONEEL STADION
Tegenwoordig wordt het stadion gebruikt voor uiteenlopende evenementen.

* Aan het begin van de Olympische Spelen wordt in het Panathinaiko stadion de Olympische vlam overgedragen aan een delegatie van het land waar de spelen dat jaar zullen plaats vinden. De vlam is ontstoken in Olympia waar de antieke spelen plaatsvonden.

* Het stadion is ook de finishlijn van de marathon van Athene. Dit is de klassieke route van het stadje Marathon naar Athene zoals gelopen door de koerier Phidippides in 490 v. Chr om de Atheners te boodschappen over hun overwinning op de Perzen.

* De marathon van Athene vindt jaarlijks plaats op de tweede zondag in november. Het parcours begint vlak, maar wordt daarna behoorlijk heuvelachtig.

* Het stadion organiseert in de zomer regelmatig concerten.

Olympische workout
Ben je een topsporter in de dop? Doe dan mee aan de dagelijkse workout, elke ochtend van 7.30 uur tot 9.00 uur.

Boek je ticket voor de Olympische Spelen workout

WETENSWAARDIG


* Stadion (στάδιο) was een oud-Griekse lengtemaat, één 'stadion' is ongeveer 185 meter en dat was precies de lengte van de atletiekbaan van het het oud-Olympisch stadion Panathinasiako.
* Kallimarmaro (kαλλιμάρμαρο), uit mooi marmer, vanaf het eind van de negentiende eeuw gebruikten Atheners deze naam.
* Panathinaiko stadion (Παναθηναϊκό Στάδιο) betekent stadion voor alle Atheners.

Locatie en openingstijden
Panathinaiko Stadion, (Kallimarmaro Stadion), Vasileos Konstantinou Avenue, Athene
Op loopafstand van metrostation Syntagma en Evangelismos

Openingstijden
Maart t/m oktober 08.00 – 19.00 uur
November t/m februari 08.00 – 17.00 uur

foto's Marianne Crone

Athene_olympisch_stadion_(3)_550.jpg

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!