athene-akropolisporto-rafti-atheneatheneathene-akropolis-parthenonathene-olympisch stadionrafina-atheneathene-foodathene-zeusatheneathene-psiriatheneouzo-griekenland-athene

Odeon van Herodes Atticus

Het Odeon van Herodes Atticus in Athene is een van de oudste en meest prestigieuze theaters ter wereld. Dit amfitheater uitgehouwen in de helling van de Akropolis wordt nog steeds gebruikt voor het doel waarvoor het gebouwd is: muziek- en toneelvoorstellingen. Sinds de heropening in 1955 is het Odeon van Herodes Atticus de belangrijkste locatie voor het Athene Epidaurus Festival, dat jaarlijks plaatsvindt.

Athene_odeon_herodes_atticus_1.jpg

Meer Romeinse dan Griekse architectuur
Het Odeon van Herodes Atticus is een stukje Rome midden in Athene. Wanneer je het theater vergelijkt met het nabijgelegen Theater van Dionysos vallen de Romeinse bogen en het podiumgebouw van drie verdiepingen onmiddellijk op. Oorspronkelijk was er een houten pannendak. Het podium is geplaveid met zwart-wit marmeren tegels. Het auditorium is groot: 35 rijen hoog met en een diameter van 80 meter. Tegenwoordig biedt het plaats aan 4680 toeschouwers. Herodes Atticus woonde enige tijd in Rome, miscchien deed hij daar het idee op voor zijn theater in Athene.

Herodes Atticus
Herodes Atticus was schrijver, redenaar en politicus uit de tweede eeuw na Christus. Hij was schatrijk en gebruikte zijn fortuin om overal in Griekenland prestigeprojecten te bouwen. In Athene gaf hij opdracht tot het bouwen van het Panatheens Stadion en het Odeon.

Het Odeon is gebouwd ter nagedachtenis aan zijn vrouw Aspasia Annia Regilla, als een soort berouw. Het verhaal gaat dat zijn vrouw in erbarmelijke omstandigheden overleed omdat hij haar verwaarloosd zou hebben.áHij erfde zijn fortuin van zijn vader die een goudschat had gevonden en zo eerlijk was om dit aan de autoriteiten te melden, als beloning mocht hij de schat houden.

Athene_odeon_herodes_atticus_ingang.jpg

Beschadigd en vergeten
Na de invasie van de Herulen in de derde eeuw na Christus, was het Odeon gereduceerd tot een ru´ne. Tijdens de lange Ottomaanse periode bleef het bouwwerk onder het puin liggen. Pas aan hetá begin van de 20e eeuw waren er enkele restauratieprojecten om het monument te behouden. Tjdens de Duitse bezetting, werd het Odeon weer gebruikt voor voorstellingen, maar pas in 1952 besloot het stadsbestuur het theater in zijn oude glorie te herstellen.

Locate en bezoek
Het Odeon van Atticus kan alleen bezocht worden tijdens voorstellingen. Het Odeon van Herodes Atticus is bereikbaar vanaf de Dionysou Areopagitou straat.

Tip van de redacteur van Athene-Nu
Als je van plan bent meerdere archeologische plaatsen in Athene te bezoeken inclusief het Akropolismuseum, dan is het voordelig om een Athens Pass aan te schaffen. Koop hier.

Volgend artikel: Lysicrates Monument

Vorig artikel: Het Griekse Parlementsgebouw

Athene_odeon_herodes_atticus_zitplaatsen.jpg

Foto's Wiki Commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!