athene-olympisch stadionathene-foodouzo-griekenland-atheneathene-psirirafina-atheneatheneporto-rafti-atheneathene-akropolis-parthenonatheneathene-akropolisatheneathene-zeus

Akropolis

De heilige rots van de Akropolis in Athene is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van heel Griekenland. Werelderfgoed dat trots in het centrum van het moderne Athene staat en ervoor zorgt dat de pracht van het verleden bewaard blijft. De Akropolis, gelegen op de 156 meter hoge heuvel, is het grootste heiligdom van het oude Athene, toegewijd aan haar beschermheilige, de Godin Athena.

Athene_akropolis

TIP: Met 17.000 bezoekers per dag in het hoogseizoen, is de Akropolis de drukstbezochte attractie in Athene. Het is daarom sterk aan te bevelen om vooraf kaartjes te kopen. Plan je bezoek voor 09.00 of na 16.00 uur vanwege de drommen toeristen die in de zomer van de cruiseschepen komen.

Boek een ticket voor de Akropolis

Rondleiding met gids
Je kunt ook een rondleiding boeken met gids over de Akropolis en langs de andere schatten van de Akropolis, zoals het Erechtheion, de Tempel van Athena Nikè, en het Theater van Dionysos, het oudste theater ter wereld. Je hebt ook toegang tot het Akropolis Museum.

boek hier voor rondleiding Akropolis Heuvel en Museum met gids

WAT IS ER TE ZIEN OP DE AKROPOLIS?
De Akropolis is een rotsachtige heuvel in het hart van Athene, met verschillende indrukwekkende gebouwen en ruïnes. (akropolis is samengesteld uit de woorden akros – hoog en polis – stad).

De hoogtepunten zijn:
1. Parthenon – 2. Erechtheion – 3. Propyleeën  - 4. Tempel van Athena Nike – 5. Odeon van Herodes Atticus:

1. Het Parthenon is een Dorische tempel die tussen 447 en 432 voor Christus werd gebouwd. Het was het belangrijkste heiligdom op de Akropolis en was gewijd aan de godin Athena. Het Parthenon is beroemd vanwege de prachtige architectonische proporties, met acht Dorische zuilen aan de voorkant en zeventien aan de zijkanten. Het bevatte ook een enorme standbeeld van Athena Parthenos, dat bedekt was met goud en ivoor.

2. Het Erechtheion werd tussen 421 en 406 voor Christus gebouwd en diende als een heiligdom voor verschillende goden, waaronder Athena, Poseidon en Erechtheus. Het meest opvallende kenmerk van de Erechtheion zijn de Kariatiden, zes gebeeldhouwde vrouwelijke figuren die dienen als zuilen ter ondersteuning van het dak. De originelen zijn vervangen door replica's om verdere beschadiging te voorkomen, de originelen te zien zijn in het Akropolis Museum.

3. De Propyleeën was de monumentale toegangspoort tot de Akropolis en werd gebouwd tussen 437 en 432 voor Christus. Het diende als een indrukwekkend entree tot de heilige plaats en bestond uit een grote centrale hal met zuilen en een marmeren trap. Het ontwerp van de Propyleeën was zowel functioneel als esthetisch, met veel aandacht voor symmetrie en harmonie.

4. Het Odeon van Herodes Atticus: Dit amfitheater werd in 161 na Christus gebouwd door Herodes Atticus, een rijke Romeinse filantroop. Het werd gebruikt voor muzikale en theatervoorstellingen en is vandaag de dag nog steeds in gebruik voor optredens.

5. De Tempel van Athena Nike: Deze Ionische tempel dateert uit de 5e eeuw voor Christus en werd gebouwd ter ere van de godin Athena Nike, de godin van de overwinning. Het is een klein maar elegant gebouw met prachtige reliëfs die scènes uit de strijd en overwinning afbeelden.

TIP:
download de gratis Cosmote chronos app meer info hier

Athene_akropolis_zuil_met_gat.jpg

ZUILEN, LOOD EN KOGELS

De zuilen van de Akropolis zijn op elkaar geplaatste bouwstenen die bij elkaar gehouden worden door klemmen verankerd met lood. Lood is van groot belang voor het maken van kogels. Dat is precies wat de Ottomanen nodig hadden toen de Grieken in 1821 in opstand waren gekomen tegen de bijna 400-jarige bezetting van hun land.

Een Ottomaans garnizoen had zich verschanst op de Akropolis en vocht van daaruit. Toen zij geen munitie meer hadden, gingen ze op zoek of er iets van hun gading was en vonden lood in de holtes van de zuilen en begonnen dit om te smelten tot kogels. De Grieken waren geschokt en om de roof van het lood te stoppen, stuurden zij de vijand kogels met de mededeling: Hier zijn kogels, en blijf van onze zuilen af.

Lees verder:
Akropolis Museum
Akropolis lift naar de top voor mindervaliden
De Griekse vlag op de Akropolis
Akropolis geen skip-the-line toegang

Ook leuk om te doen: Akropolis-wandeling met gids

Volgend artikel: Romeinse agora

Klik hier voor meer foto's van de Akroplis

EEN KLEIN STUKJE GESCHIEDENIS

Volgens historische bronnen werd de heuvel bewoond tijdens het Neolithicum. Daarna, in de zesde eeuw voor Christus, werden de eerste tempels gebouwd en kort daarna weer vernietigd door de Perzen. De Akropolis was op haar hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus tijdens de Gouden eeuw van Pericles. In deze periode zijn de belangrijkste bouwwerken op de Akropolis (het Parthenon, het Ereichtheion, de Propylaia en de tempel van Athena Nike) voltooid.

Athene_akropolis-parthenon

Tijdens de Ottomaanse overheersing is de Akropolis zwaar beschadigd. Lord Elgin plunderde, kort voor de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821, de fries van het Parthenon, haar metopen, de portieken en een zuil van het Erechteion en bracht deze over naar Engeland. Vandaag de dag staan deze nog steeds in het British Museum maar de Heilge Rots van de Akropolis is en blijft de grootste bezienswaardigheid en het handelsmerk van de hoofdstad Athene.

Athene_Akropolis-ereichton

Terwijl de reconstructiewerkzaamheden doorgaan om de schatten van het verleden te bewaren kunnen bezoekers het Parthenon, De Propylaia, De Nike Tempel en het Ereichtion bewonderen en genieten van het prachtige uitzicht over de stad Athene.

(foto's Albert van den Boomen)

Athene_akropolis

Athene_akropolis-partheon

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!