atheneatheneathene-zeusathene-psiriporto-rafti-athenerafina-atheneouzo-griekenland-atheneathene-akropolisathene-olympisch stadionathene-foodatheneathene-akropolis-parthenon

Akropolis

De heilige rots van de Akropolis in Athene is zonder twijfel een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden van heel Griekenland. Werelderfgoed dat trots in het centrum van het moderne Athene staat en ervoor zorgt dat de pracht van het verleden bewaard blijft. De Akropolis, gelegen op de 156 meter hoge tafelberg, is het grootste heiligdom van het oude Athene, toegewijd aan haar beschermheilige, de Godin Athena.

Athene_akropolis

TIP: bestel je kaartjes voor de Akropolis van tevoren online en ontloop de wachtrijen bij de kassa!

Boek een ticket voor de rondleiding over de Akropolis

Rondleding met gids
Je kunt ook een rondleiding boeken met gids over de Akropolis en langs de andere schatten van de Akropolis, zoals het Erechtheion, de Tempel van Athena Nikč, en het Theater van Dionysos, het oudste theater ter wereld. Je hebt skip-the-line toegang tot de Akropolis en het Akropolis Museum.

Boek een rondleiding door het Akropolis met 5 euro korting!

Historie
Volgens historische bronnen werd de heuvel bewoond tijdens het Neolithicum. Daarna, in de zesde eeuw voor Christus, werden de eerste tempels gebouwd en kort daarna weer vernietigd door de Perzen. De Akropolis was op haar hoogtepunt in de vijfde eeuw voor Christus tijdens de Gouden eeuw van Pericles. In deze periode zijn de belangrijkste bouwwerken op de Akropolis (het Parthenon, het Ereichtion, de Propylaia en de tempel van Athena Nike) voltooid.

Athene_akropolis-parthenon

Tijdens de Ottomaanse overheersing is de Akropolis zwaar beschadigd. Lord Elgin plunderde, kort voor de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821, de fries van het Parthenon, haar metopen, de portieken en een zuil van het Erechteion en bracht deze over naar Engeland. Vandaag de dag staan deze nog steeds in het British Museum maar de Heilge Rots van de Akropolis is en blijft de grootste bezienswaardigheid en het handelsmerk van de hoofdstad Athene.

Athene_Akropolis-ereichton

Terwijl de reconstructiewerkzaamheden doorgaan om de schatten van het verleden te bewaren kunnen bezoekers het Parthenon, De Propylaia, De Nike Tempel en het Ereichtion bewonderen en genieten van het prachtige uitzicht over de stad Athene.

(foto's Albert van den Boomen)

Athene_akropolis

Athene_akropolis-partheon

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!