athene-foodouzo-griekenland-atheneathene-akropolis-parthenonporto-rafti-atheneathene-olympisch stadionathene-zeusatheneathenerafina-atheneathene-akropolisathene-psiriathene

De tempel van Poseidon op Kaap Soenion

Kaap Soenion is een 70 meter hoge en steile rots die oprijst uit zee op een afstand van ongeveer 68 km van Athene aan de kust. Op de rots staan de resten van de Tempel van Poseidon uit de vijfde eeuw voor Chr. De ruines van deze tempel hebben voor verscheidene dichters als inspiratiebron gediend.

Al in de vroege Oudheid was het "heilige Soenion" (Homerus, Odyssee III, 278) een belangrijk oriŽntatiepunt voor de schepen die vanaf de nabije Cycladen de Golf van Egina binnenvoeren. Vondsten van Cycladische beeldjes en Myceense zegels bewijzen dat er al bewoning was in het 2e millennium v.Chr.

Tip: boek een excursie vanuit Athene naar Kaap Sounion en het meer van Vouliagmeni (halve dag)!

Boek hier een excursie naar Kaap Soenion

Athene_sounion-tempel-poseidon

Zestien Dorische zuilen van marmer staan er nog overeind van de imposante tempel voor de god van de zee Poseidon. De tempel werd hier in de periode tussen 444 en 440 v.Chr. in opdracht van de Atheense leider Perikles gebouwd. Met grote waarschijnlijkheid werd de tempel ontworpen door de architect die ook de Tempel van Hephaistos (ook wel Theseion genoemd) op de Agora van Athene op zijn naam heeft staan.

Athene_sounion-tempel-poseidon

De huidige tempel moest een oorspronkelijk heiligdom uit de 6e eeuw vervangen, dat door de Perzen in 480 v.Chr. werd verwoest. De zuilen maken een bijzonder slanke en elegante indruk, hebben slechts 16 in plaats van de gebruikelijke 20 cannelures en doen in hun verhoudingen eerder Ionisch dan Dorisch aan. Er zijn ook nog delen van de anten te zien. Op ťťn van de pilaren heeft de Engelse dichter Lord Byron †zijn naam gekrast, toen hij in 1810 op bezoek was.

Athene_sounion-tempel-poseidon

De belangrijkste vondsten die men hier tijdens een restauratiecampagne in de 19e eeuw heeft gedaan, bevinden zich nu in het Nationaal Archeologisch Museum van Athene. Op een iets lager gelegen plateau ziet men ook enkele †resten van een aan Athena gewijd heiligdom uit de 6e eeuw v.Chr.

(foto's Albert van den Boomen)

Athene_sounion-tempel-poseidon

Athene_sounion-tempel-poseidon-sounio

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!