athene-akropolisatheneathene-olympisch stadionathene-akropolis-parthenonathene-psiriathene-foodporto-rafti-atheneathene-zeusouzo-griekenland-atheneathenerafina-atheneathene

Agora van Athene

De Agora van Athene, gelegen aan de zuid-west kant van de Akropolis, was in de oudheid het centrum van de stad. Het Griekse woord Agora betekent markt, maar de Agora was meer dan een markt alleen.

De Agora was het centrum van politiek, commercie, administratie en sociale activiteiten in Athene, de bakermat van cultuur en het gerechtshof van de Archaische periode tot 267 na Christus toen het verwoest werd door de Heruliers. Een wandeling over de Agora van Athene is een wandeling door het verleden van Athene en Griekenland. Al in de late Neolitische tijd (3000 voor Christus) werd het gebied als woonplaats en kerkhof gebruikt.

Athene_Agora.jpg

In het begin van de zesde eeuw voor Christus werd het een publieke plaats. Een van de meest belangrijke monumenten op de Agora is zonder twijfel de tempel van Hephaestus die in 1975 gereconstrueerd is. Andere belangrijke monumenten zijn de Vasileios Stoa, de Centrale Stoa, het Odeon van Agrippa, Nymphaion en Tholos.

Athene_metro-agora

Museum
Een bezoek aan het museum van de Agora van Athene mag niet ontbreken. Deze vind je in het indrukwekkende gebouw van de Stoa van Attalos. De tentoonstellingen richten zich met name op het publieke en prive leven van de inwoners van Athene uit de oudheid tot aan de Turkse bezetting.

Athene_stoa-museum-agora

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!