atheneathene-zeusporto-rafti-atheneathene-foodathene-psiriathene-olympisch stadionathene-akropolisrafina-atheneatheneouzo-griekenland-atheneatheneathene-akropolis-parthenon

Lysicrates monument

Het Monument van Lysicrates staat op een pleintje in de Plaka in Athene, op een steenworp afstand van het Akropolis Museum. Dit monument werd in 334 v. Chr opgericht door Lysicrates toen het jongenskoor waarvan hij de sponsor was, de eerste prijs had gewonnen in het Dionysia festival dat gehouden werd ter ere van de god Dionysus.

Athene_lysicrates-monument
foto: Lysicrates monument

Sponsor van het Lysicrates Monument
Lysicrates is de choregos of sponsor van dit monument in de Plaka. Choregoi was de naam die werd gegeven aan rijke Atheense burgers die de kosten op zich namen van het organiseren van de productie van de toneelstukken die deelnamen aan een toneelwedstrijd. Kosten die niet gedekt werden door de staat zoals voor de kostuums, maskers, repetitiekosten, scènebeschildering en geluidseffecten. Bij een overwinning had een choregos de gewoonte om de τρίποδον (tripodon - drievoet) die hij als prijs had ontvangen te schenken aan de Tripodon-straat. Choregos was een belangrijke eretitel voor de oude Atheners.

Reconstructie van de tripodon
James Stuart (1713-1788) was een Schotse archeoloog en architect die een reconstructie maakte van de verloren gegane tripodon aan de hand inscripties die zich bevonden tussen de kapitelen, de bovenste delen van de zuilen.

Athene_lysikratos_straat_3.jpg
foto: Tripodon-straat en het Lysicrates monument

Het Monument
Het monument van Lysicrates is een rond tempeltje omgeven door Korinthische halve zuilen die rusten op een vierkante basis. Bovenop het tempeltje is een ornament van acanthusbladeren. Het monument is gemaakt van steen van het eiland Poros en afgewerkt met marmer van de Ymmitos berg.

Bewaard door monniken
Toen het opgericht werd, was het  monument van Lysicrates een van de vele in de Tripodon-straat.  Het is goed behouden gebleven dankzij de Franse Capucijner monniken die 1669 het monument kochten en in hun klooster zetten. Tijdens de Griekse onafhankelijkheidsoorlog van 1821-1831 werd het klooster vernield, maar het Monument van Lysicrates bleef gespaard. Aan het begin van de 19e eeuw probeerde Lord Elgin het monument van de monniken te kopen, maar zijn aanbod werd afgewezen. Restauraties eind negentiende eeuw herstelden het in volle glorie.


Lord Elgin (1766-1841) was een Britse diplomaat en kunstverzamelaar, beroemd om het weghalen, zogenaamd als studiemateriaal,  van de Griekse sculpturen die nu bekend staan als de Elgin Marbles. Nu te zien in het British Museum in Londen. Het Akropolis Museum in Athene heeft slechts replica's.

Athene_lysikratos_straat_2.jpg
foto: Tripodon straat en het Lysicrates monument

De Tripodon-straat
De Tripodon-straat heeft al 25 eeuwen dezelfde naam en is daarmee de oudste straat in Athene en in Europa. Voor de oude Grieken was de straat een verbindingsweg tussen de Oude Agora van Athene en het Dionysis-theater. Volgens geschriften was de straat de mooiste straat in Athene. Pericles en Aristoteles moeten er doorheen zijn gelopen op weg naar een voorstelling in het theater.

Volgend artikel: Boog van Hadrianus

Vorig artikel: Odeon van Herodes Atticus

Foto's wiki commons
 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!