ouzo-griekenland-atheneathene-foodathene-psiriathene-zeusathene-olympisch stadionrafina-atheneatheneatheneatheneporto-rafti-atheneathene-akropolisathene-akropolis-parthenon

Lysicrates monument

Op het Lysicrates plein in de wijk Plaka staat het gelijknamige monument, een kleine cirkelvormige tempel. De tempel is in 334 voor Chr. gebouwd om de grote serie Dionysis serie toneelstukken te herdenken.†

Lysicrates richtte dit monument†op om te vieren dat een door hem gesponsord koor van jongens de eerste prijs had gewonnen †tijdens het festival van de Dionysia toneelstukken. Dit is waarschijnlijk de reden dat een mythe over de god Dionysos†afgebeeld staat op het fries†van dit monument. De Griekse God†verandert op dit fries zeerovers die hem belagen in dolfijnen.

Athene_lysicrates-monument

Het monument was vroeger een van de vele in een rij op de Tripodon straat. Het is goed behouden dankzij de Franse Capucijner monniken die het in 1669 kochten en bij hun klooster betrokken. Het klooster was lange tijd een van de weinige verblijfsmogelijkheden voor buitenlandse bezoekers.†Gedurende de Griekse onafhankelijkheidsoorlog†van 1821-1831 werd het klooster vernield, maar het Monument van Lysicrates bleef gespaard. Restauraties in de jaren 1876-1887 gaven het gebouw zijn oorspronkelijke aanzien weer terug.

Het monument is 6,5 meter hoog en heeft een diameter van 2,80 meter. De cella (binnenkamer) is versierd met wat lijkt op zes halve kolommen met Korintische capitelen die op een ronde basis met drie trappen staan. In werkelijkheid zijn het hele kolommen die met elkaar verbonden zijn door panelen die als muur voor de binnenkamer dienen. Het monument is gemaakt van steen van het eiland Poros en afgewerkt met marmer van de Ymmitos berg.

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!