athene-psiriatheneatheneathene-akropolisathene-akropolis-parthenonrafina-atheneouzo-griekenland-atheneporto-rafti-atheneathene-zeusathene-foodatheneathene-olympisch stadion

Lykavittos heuvel voor een prachtig uitzicht op Athene

De Lykavittos-heuvel (Lycabettos) ligt 277 meter boven de zeespiegel en is het hoogste punt van Athene. Hoewel het een prachtige wandeling is via een slingerend pad, is het 's zomers zeker een uitdaging en heel warm. Wanneer je geen zin hebt in de klim, neem je het kabelbaantje. Het nadeel is dat er tijdens de rit geen uitzicht is, want het rijdt door een tunnel.

Athene_lycavittos_rest.jpg
Terras van het Orizontes restaurant

Hoogtepunten
1. Kerkje van Agios Georgios
2. Restaurant Orizontes
3. Uitzicht over Athene

1. Kerkje van Agios Georgios
Op de top van de Lycabettos-heuvel vind je een-witgekalkt kerkje uit het einde van de negentiende eeuw dat is gewijd aan Agios Georgios (Sint-Joris), een Romeinse soldaat die vanwege zijn christelijk geloof werd gemarteld. Hij is de patroonheilige van soldaten en wordt vaak afgebeeld terwijl hij een draak doodt. Aangrenzend is een kluizenaarscel, gebouwd in de negentiende eeuw door een Kretenzische monnik die op de heuvel in eenzaamheid leefde.

Athene_lycavittos_agios_jorgos.jpg

2. Restaurant Orizontes
Restaurant met een panoramisch uitzicht over Athene. Op het menu staan mediterrane gerechten gebaseerd op de Griekse Keuken. Niet goedkoop maar wel met het beste uitzicht van de stad.

3. Uitzicht
Het uitkijkplatform voor de kerk biedt een weids panorama van Athene: de Akropolis, de Tempel van de Olympische Zeus, het Panathinaiko stadion, de oude Agora en een spectaculair uitzicht over de EgeÔsche Zee. De beste tijd om van het uitzicht te genieten is bij zonsondergang wanneer de lichtjes in de stad een voor een aangaan.

Athene_lycavittos_tempel_zeus.jpg
Uitzicht vanaf Lykavittos op de Tempel van Zeus

Het ontstaan van de Lykavittos-heuvel

Twee legendes vertellen de onstaansgeschiedenis van deze heuvel in Athene

1. De Griekse mythologie vertelt het verhaal dat de godin Athena wenste dat haar tempel op de Akropolis dichter bij de hemel zou zijn. Ze pakte een rotsblok op en vloog door het heelal om het op de top van de Akropolis te zetten. Terwijl ze het rotsblok in haar armen had, ontving ze slechts nieuws. Ze schrok en liet de rots uit haar handen vallen.

2. Lykavittos zou betekenen 'waar de wolven naartoe gaan (Λύκος, lykos is het Griekse woord voor wolf). De wolven zouden in de oudheid vrij rondgezworven hebben op de beboste heuvel. Ze zijn verdwenen, maar de bossen zijn er nog.

Hoe er te komen
Aan het eind van de Aristippou Straat slingert een pad omhoog naar de top.
De ingang van het kabelbaantje is op de hoek van de straten Ploutarhiou en Aristippou Streets en rijdt om het half uur.

Volgend artikel: Panathinaiko Olympisch stadion

Vorig artikel: Lift naar de top van de Akropolis

foto's Wiki Commons

Athene_lycavittos_kerk_interieur.jpg

Interieur van de Agios Geotgios-kerk

Athene_lycavittos_icoon.jpg

Icoon van Agios Georgios

Athene_lycavittos_akropolis.jpg

uitzicht op de Akropolis

Athene_lycavittos_stadium.jpg

uitizcht op het Olympisch stadion

Athene_lykavittos-kabelbaan
†Kabelbaantje naar de top van de Lykavittos-heuvel

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!