athene-foodporto-rafti-atheneouzo-griekenland-atheneatheneathene-zeusathene-akropolisathene-olympisch stadionathene-psiriathene-akropolis-parthenonathenerafina-atheneathene

Boog van Hadrianus

Naast de Tempel van Zeus vind je de Boog van Hadrianus. Deze monumentale poort van pentelisch marmer werd gebouwd in ca. 132. De bewoners van Athene wilden met deze boog de keizer Hadrianus eren voor al het werk dat hij verricht had voor de stad.

De poort vormde de doorgang van het oude Athene naar het nieuwe Athene dat de Romeinse keizer had laten bouwen. Hij maakte geen deel uit van een stadsmuur zoals door velen wordt gedacht.  

Athene_boog-hadrianus

De poort heeft twee identieke façades, maar verschillende inscripties in Griekse letters. Aan de noordwestkant, in de richting van de Akropolis, staat: ‘Dit is Athene, de oude stad van Theseus’. Aan de zuidoostkant, in de richting van de Tempel van de Olympische Zeus, staat: ‘Dit is de stad van Hadrianus en niet van Theseus’. Als je vanaf de noordwest kant door de poort kijkt is ook de Akropolis te zien.

De boog is 18 meter hoog, 12,5 meter breed en 2,30 meter dik. Aan beide kanten van de doorgang was de boog versierd met Korinthische zuilen, hiervan is alleen het bovendeel nog te zien. 

Athene_boog-hadrianus

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!