rafina-atheneathene-foodathene-akropolis-parthenonathene-akropolisatheneathene-olympisch stadionatheneathene-zeusporto-rafti-atheneatheneathene-psiriouzo-griekenland-athene

De Romeinse Agora

De Romeinse Agora werd gebouwd in de eerste eeuw van onze jaartelling als het nieuwe commerciŽle centrum van Athene. Het belangrijkste monument in deze buurt is de Toren der Winden.

In de eerste eeuw na Chr.†toen Athene al deel uitmaakte van het Romeinse Rijk, was de bestaande, oude Agora ongeschikt bevonden voor commerciŽle activiteiten. De Romeinen bouwden een nieuw forum, dat Romeinse Agora of de Agora van Caesar en Augustus werd genoemd. In tegenstelling tot de oude Agora had het een voornamelijk commerciŽel karakter.

Athene_romeinse-agora-toren-zeven-winden

De Romeinse Agora was kleiner dan de oude Agora; het heeft een omvang van 112 meter bij 96 meter. De agora bestond uit een grote open ruimte die aan elke zijde begrensd werd door Ionische zuilengangen. Binnenin de zuilengangen bevonden zich winkels. De marktplaats had twee ingangen. Aan de westkant bevond zich de Poort van Athena Archegetis, een groot propylon gebouwd in 11 v.C. Van hieruit leidde een weg naar de Stoa van Attalus op de oude Agora. Een ander propylon markeerde de oostelijke ingang. Van deze poort zijn weinig resten overgebleven.

Athene_Roman_Agora.jpg

Toren der Winden
Het best bewaarde gebouw op de Romeinse Agora is de Toren der Winden. Deze achthoekige toren, gelegen net ten oosten van de Romeinse Agora, werd rond het jaar 48 v.C. gebouwd door de Syrische astronoom Anronikos Kyrrhestes. De toren heeft een hoogte van twaalf meter en rust op een platform met drie treden. Het reliŽf op de fries toont beeltenissen van de acht winden, vandaar de naam van de toren. Onder elk reliŽf bevond zich een zonnewijzer.

Athene_romeinse-agora-toren-zeven-winden

Binnen in de toren bevond zich een ingewikkelde waterklok die aangedreven werd door een riviertje afkomstig van de Akropolis. Bovenop het dak van de toren stond een windwijzer in de vorm van een triton. De triton hield een staf vast die de richting van de wind aanduidde.

Latrine
Tijdens opgravingen werden er vlakbij de Toren der Winden nog twee andere gebouwen ontdekt. Zo is men op de Vespasianai gebotst, een publieke latrine met langs de zijden plaats voor in totaal achtenzestig personen. Er was vrijwel geen privacy, latrines waren in die openbare ontmoetingsplaatsen. Keizer Vespasianus hief belastingen op de latrines, vandaar dat ze Vespasianai werden genoemd.

Athene_romeinse-agora

Een ander gebouw aan de oostelijke kant, met een driedubbele boog, is tot nu toe niet geÔdentificeerd. Oorspronkelijk dacht men dat dit gebouw het Agoranomeion was Ė het hoofdkwartier van de marktcontroleurs Ė maar tegenwoordig vermoed men dat het mogelijk een tempel was die gewijd was aan een keizer of god.

Athene_romeinse-agora

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!