athene-olympisch stadionathene-psiriatheneathene-akropolis-parthenonathenerafina-atheneathene-zeusporto-rafti-atheneatheneouzo-griekenland-atheneathene-foodathene-akropolis

Akropolis toegang voor mindervaliden met de lift

De Akropolis ligt op een heuvel en het is een hele klim om boven te komen. Wanneer je in een rolstoel zit, heb je een sterk iemand nodig om je naar boven te duwen. Maar gelukkig is er een lift die echter uitsluitend gebruikt kan worden door mindervaliden. Mindervaliden hebben ook gratis toegang maar moeten wel de benodigde documenten kunnen overleggen, zoals een paspoort en eventueel een doktersverklaring.

Athene_akropolis_lift_voor_gehandicapten.jpg

Een bouwplaatslift
Tot 2017 konden mindervaliden gebruik maken van een bouwplaatslift die vlak voor het begin van de Olympische Spelen in 2004 geplaatst was. Dat was niet zo comfortabel bovendien werkte de lift niet altijd, vaak was hij in de zomermaanden in onderhoud wegens schade ontstaan in de wintermaanden. In de loop der jaren stond de lift vaker stil dan dat hij werkte.

Akropolis toegang voor mindervaliden met de lift
In 2019 werden de Griekse staat en de Onassis Foundation het eens om samen te werken aan het upgraden van de infrastructuur van de Akropolis en ook de toegang voor mindervaliden te vergemakkelijken. Er kwam een moderne hellinglift op de plaats van de oude en er werden nieuwe routes geschikt voor mindervaliden aangelegd op en rond de Akropolis heuvel.

De Onassis Foundation is een stichting die tot doel heeft de Griekse cultuur en beschaving over de hele wereld en in Griekenland te promoten.

Athene_akropolis_lift_voor_mindervaliden.jpg

Technisch hoogstandje
Het bouwen van de lift was een technische hoogstandje, aangezien het de enige lift er wereld is met een hoek van bijna 90 graden. De lift is geschikt voor een gewicht tot 1300 kilogram en het ritje van beneden naar de top duurt ongeveer 32 seconden.

Gratis toegang voor mindervaliden
Toegang tot de Akropolis is gratis voor mensen met een handicap en één begeleider als dit een bewegingsbeperking is. Houd er rekening mee dat de lift alleen toegankelijk is voor mindervalide bezoekers. Ook is het aan te raden om een dag van te voren te bellen om er zeker van te zijn dat de lift gebruikt kan worden. (+30 210 3214172 of +30 210 9238470).

Lees verder:
Wat te zien op de Akropolis

Volgend artikel:
Oude Agora van Athene  

foto's Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!