athene-foodporto-rafti-atheneatheneathene-psirirafina-atheneatheneathene-akropolis-parthenonouzo-griekenland-atheneatheneathene-akropolisathene-olympisch stadionathene-zeus

Aflossen van de wacht en evzones

Evzones vormen de presidentiele garde in Athene en zijn onmiddellijk te herkennen aan hun uniform, traditionele Griekse dracht: een rode vilten baret, een witte plooirok, wit overhemd met wijd uitlopende mouwen, witte wollen panty, zwarte sokken en schoenen met een grote pompon. Twee Evzones bewaken het parlementsgebouw op het Syntagmaplein.

Athene_Evzones.jpg

Aflossen van de wacht
Het wisselen van de wacht voor het parlement in Athene is een kleurrijk spektakel dat elk uur op het hele uur plaatsvindt. Een uitgebreidere ceremonie is te zien op zondagochtend om 11 uur. Begeleid door een militaire band marcheert het hele garnizoen Evzones vanaf de kazerne, vlak achter het parlementsgebouw, via de Vasilis Sofias-laan naar het graf van de onbekende soldaat.

Taken van de Evzones
De Evzones vormen de presidientele garde en zijn voortgekomen uit vier infanterieregimenten opgericht eind negentiende eeuw om de landsgrenzen van Griekenland te bewaken. Hun moed tijdens de Balkanoorlogen en de twee wereldoorlogen leverde hen een bijna goddelijke reputatie op. Ze worden streng geselecteerd op basis van lengte, fysieke conditie en moraal. Nu zijn zij een ceremoniŽle elite-eenheid die verschillende functies vervult.

Zij bewaken het het graf van de onbekende soldaat en het presidentieel paleis op het Syntagma-plein. Dag en nacht staan er twee Evzones† roerloos voor het Parlement.†Elke dag† hijsen ze, net na zonsopgang, de Griekse vlag op de Akropolis en strijken hem bij zonsondergang.†Zij leveren† de erewacht aan de president van Griekenland en aan de buitenlandse staatshoofden.

Athene_Evzones_aflossen_van_de_wacht.jpg

De tsarouchia: de schoenen van de Evzones
De tsarouchia zijn platte schoenen met harde zolen en een grote pompon aan de teen. Deze schoen was duurzaam daarom droegen Grieken in landelijke en bergachtige gebieden ze tot de jaren 1960. Ze werden voornamelijk gedragen door boeren en mannen die buitenshuis werkten. De pompons beschermden de tenen tegen sneeuw en kou, en maakten de schoen waterdicht. De pompons dienden ook als een handige plek om een mesje in op te bergen.

Athene_evzones_athene.jpg
foto met dank aan Dennis Faro

Vijftig spijkers en heel zwaar
De tsarouchi die als onderdeel van het Ezvone-uniform wordt gedragen, bevat ongeveer vijftig spijkers in elke zool.† Dit maakt een indrukwekkend lawaai wanneer de soldaat met zijn voet op de grond stampt.† Er wordt aangenomen dat dit geluid, vooral vele malen versterkt in de bergen, behoorlijk bedreigend was voor potentiŽle vijanden op het slagveld. De soldaat moet dan wel op een rotsachtige ondergrond hebben gestaan.†

Het paar tsarouchia dat een Evzone draagt, weegt maar liefst twee en een halve kilo. De rode kleur van de schoen symboliseert het bloed vergoten door de Griekse voorouders en de zwarte pompon staat voor de vierhonderd jaar Ottomaanse onderdrukking.

Athene_wisseling-wacht-1.jpg

Vrijheidsstrijders
De schoen speelde ook een grote rol in de geschiedenis van Griekenland, omdat de vrijheidsstrijders in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog (1821) deze schoenen droegen. Door de connectie met helden uit de oorlog is de tsarouchi wereldberoemd geworden als een integraal onderdeel van de nationale dracht van Griekenland.†

De fustanella
De fustanella is een knielange plooirok† gedragen door mannen voor militaire en ceremoniŽle gelegenheden, niet alleen in Griekenland maar ook op de hele Balkan. Men is het er niet over eens in welk Balkanland de fustanella is ontstaan. Een feit is dit kledingstuk onmiddellijk geassocieerd wordt met Griekenland.

De fustanella als onderdeel van het militaire uniform is hagelwit, wanneer gedragen door de Evzones die bij het parlementsgebouw staan. De vrijheidsstrijders droegen fustanella's die verre van schoon waren. Zij veegden er hun bezweette gezicht mee af en hun bebloede messen. Vrijheidsstrijders als generaal Theodoros Kolokotronis worden altijd afgebeeld in miltair uniform en dragen een fustanella.

Volgend artikel: Tempel van de Olympische Zeus

Vorig artikel: Begraafplaats als museum

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!