atheneathene-akropolis-parthenonathene-foodouzo-griekenland-atheneatheneatheneathene-olympisch stadionathene-psiriathene-zeusrafina-atheneathene-akropolisporto-rafti-athene

Kerameikos begraafplaats en archeologisch museum

De Kerameikos begraafplaats in Athene is een van die verborgen pareltjes van de oude stad. Het is een begraafplaats, maar niet in de morbide zin, meer een oase van rust, met schaduwrijke plekken onder cipressen en olijfbomen. Alhoewel de begraafplaats zich bevindt aan het einde van de druk bezochte Ermou-straat, wordt dit deel van het oude Athene zelden bezocht door hordes toeristen.

Athene_kerameikios_(11).JPG

Begraafplaats Kerameikos
Zoals het geval is met veel archeologische plekken, lijkt er op het eerste gezicht niet veel te zien, behalve een verzameling oude stenen. Behalve graven vind je hier ook beelden van een nogal angstaanjagende stier, sirenes, een ruiter en verschillende menselijke figuren.

De begraafplaats ligt ongeveer 9 meter onder het huidige maaiveld. De alluviale grond is verwijderd en een van de hoofdingangen is blootgelegd. De hier gevonden en gerestaureerde artefacten staan tentoongesteld in het archeologisch museum Kerameikos en geven een idee hoe het dagelijkse leven in het oude Griekenland eruit zag.

Athene_kerameikios_(1).JPG

Wat is er te zien
Zodra je binnenkomt, zie je de overblijfselen van de 'lange muren' die helemaal tot de haven van Piraeus leidden. Links van de ingang bevindt zich het museum, waar veel van de originele vondsten van deze begraafplaats tentoongesteld staan. Het pad bij de ingang gaat naar de 'straat van de graven'. Hieraan grenzen de percelen met graven van rijke Atheense families.

Het was de gewoonte dat de grafzerken opgesmukt werden met beelden, vazen en soms ook met tempeltje of kapelletjes, afhankelijk van de grootte van het familiefortuin en de ijdelheid van de overlevende. De bloeitijd van deze traditie was omstreeks 400 v Chr.

Athene_kerameikios_(5).JPG

Straat der Graven
De 'straat der Graven' heeft aan weerszijden prachtige grafmonumenten. Links van het pad zie je een voetstuk met daarop een gebeeldhouwde halve maan. Dit is het herdenkingsmonument van Dexileos, een ruiter in de Atheense cavalerie. Hij sneuvelde op twintigjarige leeftijd in de buurt van Korinthe (394 v Chr) toen de Atheners werden verslagen door de Spartanen.

De Heilige Poort
Rechts een pad naar de Heilige Poort, gebouwd in de 5e eeuw voor Christus, als verlengstuk van de Heilige Weg die Athene met Eleusis verbond. Deze poort werd ook gebruikt voor de Eleusis processie die ieder jaar gehouden werd ter ere van de godinnen Demeter en Persephone, moeder en dochter.

Athene_kerameikios_(12).JPG

Academieweg
De Academieweg parallel aan de Heilige Weg, leidt naar de Dipylonpoort. Dit was de hoofdpoort van het oude Athene, waardoor reizigers uit Eleusis, Evia en Piraeus de stad binnenkwamen. De poort werd feitelijk gevormd door twee torens en maakte deel uit van de vestingmuur die rond Athene liep. Eén van de torens is naar de stad gericht en de andere naar het buitengebied.

Oorsprong van de naam Kerameikos
Kerameikos ligt net buiten de stadsgrens van de oude stad Athene. De naam is ontleend aan de klei (keramos), die in de oudheid werd gebruikt om grafornamenten en vazen te maken die op de gaven werden geplaatst.

Men neemt aan dat de begraafplaats al in de 12e eeuw voor Christus in gebruik was. Echter, de meeste grafmonumenten die te zien zijn, dateren uit de 4e eeuw voor Christus. De monumenten op de begraafplaats zijn voornamelijk afgietsels en replica's van originelen die nu te vinden zijn in het Kerameikos Museum en het Nationaal Archeologisch Museum.

Athene_kerameikios_(8).JPG

Belangrijke begrafenissen
In de oudheid waren hier veel belangrijke begrafenissen. In 431 v Chr hield Pericles zijn beroemde begrafenisrede ter nagedachtenis aan hen die omgekomen waren tijdens de eerste Peloponnesische Oorlog waarin zware verliezen waren geleden met als gevolg dat bijna een derde van de Atheense strijdmacht was weggevaagd. Deze toespraak was veel meer dan een eerbetoon aan degenen die waren gestorven. Het inspireerde de duizenden aanwezigen om deel te nemen aan de tweede Peloponnesische oorlog (431-404 v. Chr).

Athene_kerameikios_(9)_museum.jpg

Kerameikos Archeologisch Museum
Het museum ligt aan de Ermou-straat, vlak bij de Kerameikos begraafplaats. Het museum is ontworpen en gefinancierd door het Duitse Archeologische Instituut en bestaat uit vier tentoonstellingszalen rondom een binnenpatio vol laurierplanten, olijfbomen en andere mediterrane flora. De sculpturen hier dateren uit alle perioden van de oudheid. Het museum bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid aardewerk, waarvan het meeste afkomstig is van de begraafplaats. De sculpturen die zich op de begraafplaats bevinden zijn replica's, de originele staan in het museum.

Gratis toegang met Athene combo-ticket


foto: de stier in het museum

Athene_kerameikios_museum_stier.jpg

foto: de stier op de begraafplaats

Athene_kerameikios_(4).JPG

Locatie
De Kerameikos-begraafplaats ligt aan de Ermou-straat, net voorbij het metrostation Thisio.
Openingstijden: dagelijks 08.00-20.00 uur

Archeologisch museum Kerameikos, Ermou-straat 148,
Openingstijden: wintermaanden 08.00-17.00 uur, zomermaanden tot 20.00 uur

Athene_kerameikios_(7).JPG



Athene_kerameikios_(13).JPG

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!