atheneathene-olympisch stadionporto-rafti-atheneathene-foodathene-akropolis-parthenonrafina-atheneathene-zeusathene-psiriathene-akropolisouzo-griekenland-atheneatheneathene

Akropolis Museum

Het nieuwe Akropolis Museum in Athene is van de buitenkant zeer indrukwekkend. Het Akropolis Museum, dat in juni 2009 haar deuren opende, is het meest moderne museum in Europa. In het museum vind je de schatten die zijn gevonden op de heilige rots.

Athene_akropolis_museum_ingang.JPG

Het nieuwe Akropolis Museum heeft een totale opppervlakte van 25.000 vierkante meter, tien keer zo groot als het oude museum. Wanneer je het museum binnenkomt brengt de glazen vloer je in contact met de archeologische site die gevonden is bij de uitgraving van het gebied.

TIP 1: Bestel je tickets voor het Akropolis Museum van tevoren online en je hebt skip-the-line toegang!

Bestel hier tickets voor het Akropolids Museum !

TIP 2: Boek een rondleiding met gids door het Akropolis Museum en ontdek de wonderen van het oude Griekenland met de kennis van een expert (incl. skip-the-line toegang).

Boek hier een rondleiding in het Akropolis Museum

Souterrain: archeologische opgraving
Het souterrain van het museum is eigenlijk een echte opgravingslocatie die een oude Atheense wijk even  groot als het gebouw blootlegt. Je staat op een glazen vloer waaronder je de opgraving en restanten van bouwwerken goed kunt zien: villa's, badhuizen, werkplaatsen, graven, mozaďeken en zelfs een afvoersysteem. De opgraving geeft een goed inzicht in hoe het leven in Athene er moet hebben uitgezien van  het klassieke tijdperk tot de Byzantijnse periode.

Athene_akropolis_museum_uitzicht.jpg

Begane grond: Hellingen van de Akropolis
De Galerij van de Hellingen van de Akropolis bevindt zich in een schuine rechthoekige hal die de beklimming naar de Heilige Heuvel van de Akropolis symboliseert.

Hier zie je overblijfselen van gebouwen en kunstwerken die het dagelijks leven in het oude Athene weerspiegelen. Ook zijn hier tentoongesteld sieraden, vazen en flessen die dateren uit de Neolithische periode. Het hoogtepunt op deze afdeling is het beeldhouwwerk van Papposilenos en de pilaar gewijd aan Asklepios.

Athene_akropolis_museum_nike.jpg

Eerste verdieping: archaďsche Akropolis
Het eerste wat opvalt in de archaďsche Akropolisgalerij zijn indrukwekkende sculpturen en marmeren beelden uit de archaďsche periode (7e - 5e eeuw voor Christus). Veel waren geschenken aan de beschermgodin van de stad, Athene.

Hier vindt je ook een expositie met overblijfselen van de Hekatompedon, de tempel die vóór het Parthenon op de Akropolisheuvel stond. Verder zijn hier de originele Karyatiden die vroeger op het Erechtheio stonden. Een plek waar de zesde vrouwenfiguur had moeten staan is doelbewust leeg, omdat deze sculptuur (onterecht)  in het British Museum in Londen staat.

Hoogtepunten: het fronton van de Hekatompedon, de kariatiden, de sculptuur van de gevleugelde godin Nike, de buste van Alexander de Grote.

Athene_akropolis_fries.jpg

Bovenste verdieping: de Parthenongalerij
De bovenste verdieping van het museum is ongetwijfeld het meest spectaculaire deel van het museum. De hele verdieping is gewijd aan het kroonjuweel van de stad: het Parthenon. De glazen wanden rondom laten natuurlijk licht naar binnen met uitzicht op het echte Parthenon waar alle artefacten vandaan komen.

Je ziet hier originele delen van het Parthenon: de metopen (sierelementen van zuilen), de frontons (driehoekig bovenstuk) en de fries (horizontale band met voorstellingne), terwijl je recht voor je een prachtig uitzicht hebt op het Parthenon zelf. Je krijgt een goede indruk van hoe het Partenon er in de oudheid heeft uitgezien. Ontbrekende stukken zijn aangevuld met replica's.

TIP: download de gratis Cosmote chronos app, meer info hier

Athene_akropolis_fries_2.jpg

Het café en restaurant van het Akropolismuseum

Het café
van het museum bevindt zich op de begane grond en heeft een spectaculair terras dat uitkijkt op de archeologische opgravingslocatie. Je kunt hier terecht voor ontbijt, warme en koude dranken, maar ook traditionele Griekse  gerechten, en tongstrelende desserts. Het café volgt de openingstijden van het museum, de laatste bestelling kan gedaan worden een half uur vóór sluitingstijd van het museum.

Het restaurant van het museum beslaat het grootste deel van de tweede verdieping en heeft een prachtige eetzaal met vrij uitzicht op de Akropolis. Op de kaart staan traditionele Griekse gerechten en bijpasende wijn. In tegenstelling tot het café blijft het restaurant op vrijdag en zaterdag tot middernacht open en biedt een speciaal menu met gerechten op basis van seizoensgebonden lokale producten.

Activiteiten
Behalve een bezoek aan het museum, is het ook mogelijk om deel te nemen aan allerlei activiteiten, evenementen, presentaties, archeologische wandelingen en rondleidingen in het Grieks en Engels. Als bezoeker kun je zonder extra kosten een dergelijk evenement bijwonen. Houd er wel rekening mee dat er een limiet geldt van 20-30 bezoekers per activiteit. Om mee te doen, moet je je bij de receptie aanmelden. De gemiddelde duur van elke door het museum georganiseerde activiteit bedraagt een uur.

Het Akropolismuseum met kinderen
Je zou kunnen denken dat een museumbezoek met kinderen een slecht idee is, omdat jongere bezoekers zich al gauw vervelen, maar in dit geval heb je het mis. Het Akropolismuseum biedt allerlei programma's, festiviteiten en evenementen speciaal ontworpen voor kinderen. Je kunt ze allemaal vinden op de officiele website van het museum.

Vraag ook naar de audiogids voor het hele gezin, een ‘gezinsrugzak’ gevuld met speelgoed, kaarten, educatieve puzzels en andere spulletje. Dit alles is gratis. Breng ten slotte zeker een bezoek aan het LEGO-model van de Akropolis – een miniatuur gebouwd met 120.000 stenen.

Athene_akropolis_museum_lego.jpg

Akropolis Museumshop
Het museum heeft twee winkels: een cadeauwinkel en een boekhandel. De eerste bevindt zich op de begane grond, terwijl de laatste zich op de tweede verdieping bevindt.

Bereikbaarheid en adres
Het Akropolis Museum is gemakkelijk te voet te bereiken vanaf Syntagma, Monastiraki, Thisseion en Koukaki.
Openbaar vervoer: metro rode lijn station Akropolis. De ingang van het museum ligt op korte loopafstand.

Adres: Akropolis Musuem, Dionysiou Areopagitou 15, Athene

Openingstijden: dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur, met de laatste toegang om 19.30 uur in de zomermaanden (april tot oktober). In de winter (november tot maart) is het museum geopend van 08.00 tot 17.00 uur, met de laatste toegang om 16.30 uur.
Gesloten op 1 januari, 25 maart, 1 mei, Paaszondag en 25 en 26 december.

Volgend artikel: Nationaal Archeologisch Museum

Vorig artikel: Metrostations als oudheidkundig museum

Foto's wiki commons en Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!