athene-foodathene-olympisch stadionathene-akropolis-parthenonatheneatheneouzo-griekenland-athenerafina-atheneathene-psiriporto-rafti-atheneathene-akropolisathene-zeusathene

Benaki Museum

Het Benaki Museum voor Griekse Cultuur toont kunstwerken vanaf het begin van de Griekse geschiedenis tot het ontstaan van het moderne Griekenland in 1922. Dit is de privťcollectie van Antonis Benakis (1873-1954), kunstverzamelaar en katoenhandelaar. Het hoogtepunten van de permanente tentoonstelling is de reconstructie van ontvangstruimten van statige herenhuizen in Grieks-MacedoniŽ zoals die er in het midden van de 18e eeuw eruitzagen. Het geeft een zeldzame blik hoe de rijken in deze periode leefden en laat zien dat Midden-Europese, Ottomaanse en Byzantijnse stijlen onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Athene_benski_museum_gebouw.jpg

Wat te zien in het Benaki Museum
Het Benaki Museum bezit meer dan 45.000 kunstvoorwerpen uit de persoonlijke collectie van Antοnis Benakis en van andere kunstverzamelaars. De collectie is onderverdeeld in vijf exposities en een bibliotheek.

1. Prehistorische, oude Griekse en Romeinse kunst
De collectie bestrijkt de periode vanaf de prehistorie tot het einde van de Romeinse tijd. Hoogtepunt is de 'Schat van Thessalie' een verzameling gouden sieraden. Verder staat tentoongesteld glaswerk, marmeren sculpturen en grafstenen afkomstig niet aleen uit de Griekse wereld maar ook uit PhrygiŽ en Palmyra.

2. Byzantijnse kunst
De Byzantijnse collectie is de schakel tussen het klassieke en moderne Griekenland. Veel liturgusche voorwerpen zoals iconen, wierookvaten en kelken maar ook gereedschappen en meetinstrumenten die een licht werpen op de wetenschappelijke vooruitgang. Prachtig mooi is de collectie Byzantijnse sieraden waaronder gouden kettingen en oorbellen bezet met saffieren, amethisten, smaragden en parels, en prachtig bewerkte armbanden en ringen versierd met christelijke emblemen.

Athene_benaki_museum_interieur.jpg

3. Historische erfstukken
Deze historische erfstukken vertegenwoordigen de geschiedenis van het moderne Griekenland vanaf het einde van de 18e eeuw. Veel van de voorwerpen zijn familiestukken, geschonken door de nakomelingen en familieleden van personen die nauw verbonden waren met de geschiedenis van het moderne Griekenland.

Een aantal van de tentoongestelde objecten gaan terug naar Filhelleense beweging en de strijd voor Griekse onafhankelijkheid (1821), andere dateren uit de regeringsperiode van koning Otto (1833-1862) en koning George I (1863-1913).

Deze collectie omvat zwaarden en andere wapens die toebehoorden aan de helden van 1821, zoals de telescoop van Laskarina Bouboulina en het kompas van Andreas Miaoulis, persoonlijke bezittingen waaronder het zegel van Ioannis Kapodistrias en de pistolen van Lord Byron, manuscripten geschreven door de dichters Dionysios Solomos, Konstantinos Kavafis, Kostis Palamas, Angelos Sikelianos, Kostas Karyotakis en Yannis Ritsos, en de nobelprijscertificaten en gouden medailles gewonnen door de dichters George Seferis en Odysseus Elytis.

4. Post-Byzantijnse en Neo-Helleense kunst
De collecties kerkelijke en wereldlijke kunst bestrijken de historische periode van de 15e tot de 19e eeuw en vormen het bewijs van het hoge cultuurniveau in de Griekse wereld tijdens de Frankische en Ottomaanse bezettingen.

5. Schilderijen, tekeningen en prenten
Hoewel de kern van deze collectie bestaat uit werken uit de persoonlijke collectie van Antonis Benakis, is het grootste deel afkomstig van de schenking van Damianos Kyriazis in 1953, evenals van daaropvolgende schenkingen en legaten van vele andere vrienden van het museum. . Het omvat in totaal bijna 6000 schilderijen en tekeningen van voornamelijk Europese kunstenaars uit de 17e tot 19e eeuw, en ook werken van Griekse kunstenaars uit de 19e en 20e eeuw.

Athene_benaki_museum_ottoman_salon.jpg

Ontvangstruimte van een huis in Kozani, MacedoniŽ, halverwege de 18e eeuw. Het toont een harmonieuze mix tussen Midden-Europese en Ottomaanse binnenhuisarchitectuur.

Locatie en openingstijden
Het Benaki Museum voor Griekse Cultuur is gehuisvest in een van de mooiste gebouwen in neoklassieke stijl in Athene, vlakbij de Nationale Tuin en het Griekse parlement. Antonis Benakis liet het verbouwen tot museum voor zijn kunstcollectie. Hij schonk het museum en de collectie aan de Griekste staat.

TIP: Bestel tickets voor het Benaki Museum van tevoren online.

Bestel tickets voor het Benaki Museum

Adres: Benaki Museum, Koumpari 1 & Vasilissis Sofias-laan, Athene
Openingstijden:
Maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag 10.00-18.00
Dinsdag gesloten
Donderdag 10.00-00.00
Zondag 10.00-16.00

Vorig artikel Nationaal Archeologisch Museum
Volgend artikel Epigrafisch Museum

Athene_benaki_museum.jpg

Foto's Wiki Commons


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!