porto-rafti-atheneathene-akropolisatheneathene-olympisch stadionathene-akropolis-parthenonrafina-atheneouzo-griekenland-atheneatheneathene-foodathene-zeusathene-psiriathene

Museum van Griekse volksinstrumenten

Het†Museum van Griekse volksinstrumenten (MELMOKE) in Athene is ontstaan toen de musicoloog Phoebus AnogianŠkis zijn muziekinstrumenten aan de Griekse staat schonk. De collectie werd aangevuld en het museum opende in 1991 zijn deuren. Het museum vertelt het verhaal van de volksmuziek en hoe de muziek zich op de verschillende eilanden ontwikkelde en hoe de rebetika (een typisch Griekse muziekstroming) vanuit Smyrna in het huidige Turkije overwaaide naar Griekenland.

Athene_Melmoke.jpg

Muziekinstrumenten
Het Museum van Griekse volksinstrumenten bezit een uitgebreide collectie van meer dan 1200 traditionele Griekse muziekinstrumenten, variŽrend van snaarinstrumenten zoals de bouzouki en de lyra, tot blaasinstrumenten zoals de klarinet en de tsabouna. Bij elk instrument is een korte uitleg over de geschiedenis, de fabricage en de traditionele toepassing ervan.

De tentoonstelling
De muziekinstrumenten zijn tentoongesteld over drie verdiepingen en gegroepeerd per muziekinstrument. Via koptelefoons kun je naar klank van de verschillende instrumenten luisteren en video's laten zien hoe ze bespeeld worden. Zo kun je luisteren naar de gaÔda, de Griekse doedelzak gemaakt van geitenleer en naar de klank van de houten plankjes die de priesters op de berg Athos gebruikten tot oproep voor het gebed.

Interactieve workshops
Naast het bekijken van de instrumenten, kun je in het museum ook deelnemen aan interactieve tentoonstellingen. Je kunt bijvoorbeeld verschillende instrumenten uitproberen, traditionele melodieŽn beluisteren en ook deelnemen aan workshops om meer te leren over het bespelen van Griekse volksinstrumenten.

Het behouden van Griekse muziektradities
Het Museum van Griekse volksinstrumenten richt zich op het behoud en de presentatie van de Griekse muzikale tradities. Het toont de evolutie van de Griekse muziekcultuur door de eeuwen heen, met speciale aandacht voor de volksmuziek. Het biedt inzicht in de rol van muziek in de Griekse samenleving en de manier waarop instrumenten een integraal onderdeel zijn van de lokale cultuur.

Locatie
Het Museum van Griekse Volksinstrumenten bevindt zich in het centrum van Athene, op een steenworp afstand van de Plaka.

Adres: Diogenous 1, Plaka, Athene
Openingstijden: van 08.30 Ė 15.30 uur, dinsdag gesloten

Lees ook:†Marathon Museum gewijd aan de olympische marathon

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!