atheneatheneathene-olympisch stadionatheneathene-foodathene-akropolisathene-psiriporto-rafti-atheneathene-akropolis-parthenonathene-zeusouzo-griekenland-athenerafina-athene

Marathon Museum

In het plaatsje Marathon, op 1 uur rijden van Athene, ligt een leuk museum gewijd aan de Olympische marathon. Niet zonder reden, want Marathon is volgens de overlevering de geboorteplaats van de marathon als wedstrijd.

Athene_marathon-museum

Marathon
De oorsprong van de marathon ligt in het jaar 490 v.Chr., toen de Griekse soldaat Pheidippides van Marathon naar Athene gesneld zou zijn om het nieuws van de overwinning van de Atheners op de numeriek veel sterkere Perzen te melden. Tijdens de eerste moderne Olympische Spelen die in 1896 in Griekenland werden gehouden was de marathon onderdeel van het programma.

Athene_marathon-museum

Museum
Het museum in Marathon besteedt aandacht aan de geschiedenis van de moderne marathon van 1896 tot nu. De unieke collectie van het museum omvat meer dan 4000 originele en authentieke items: posters, foto's, medailles, bekers, documenten, schoenen en kleding. Dit alles geeft een indrukwekkend beeld van de historie van deze zware hardloopwedstrijd.

Athene_marathon-museum-medaille

Van de legendarische Griekse winnaar van de eerste marathon in 1896, Spiros Louis, en nummer twee Charilaos Vasilakos kun je de originele medailles en bekers en de rode pet die Louis tijdens de race droeg zien. Ook van een andere beroemde Griekse atleet - Stelios Kiriakides, in 1946 winnaar van de marathon van Boston - zijn er allerlei prijzen en persoonlijke zaken te bewonderen. In een ander gedeelte van het museum is er aandacht voor beroemde marathons in de hele wereld, legendarische Olympische kampioenen, de deelname van vrouwen aan de marathon en het materiaal van marathonlopers.

Athene_marathon-museum-vasilakos

Marathon Athene
Speciale aandacht is er voor de geschiedenis van de Marathon van Athene. Sinds 1983 wordt deze wedstrijd weer jaarlijks gelopen, vanaf het historische startpunt in Marathon naar het oude Olympische Stadion Panathinaiko in Athene. Ook hier zie je tal van originele zaken als documenten, diploma's, medailles, foto's, posters en kleding van de deelnemers.

Athene_marathon-athene-museum

Leuk museum voor lopers en liefhebbers van de marathon!

Museum of Marathon Road Race
Marathonos Ave. & 25th of March, Marathon
Openingstijden: Dinsdag - vrijdag: 09.00 tot 15.00 uur, zaterdag en zondag: 10.00 tot 14.00 uur, maandag gesloten

Lees ook:†Metrostations als oudheidkundig museum. Bij de aanleg van de metro stuitte de bouwerd op aecheologische voorwerpen die nu tentoongesteld staan in een aantal metrostations

(foto's Albert van den Boomen)

Athene_museum-marathon


Athene_marathon-museum

Athene_museum-marathon

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!