atheneatheneathene-zeusathene-foodathene-psiriouzo-griekenland-atheneathene-olympisch stadionporto-rafti-athenerafina-atheneatheneathene-akropolis-parthenonathene-akropolis

Epigrafisch Museum Griekse inscripties uit de oudheid

Het Epigrafisch Museum in Athene bezit een collectie van 15.000 Griekse inscripties daterend uit de oudheid tot het hedendaagse Griekenland. Het is het grootste museum in zijn soort ter wereld. De inscripties op onder andere tablets en stele en stukken steen vertellen hoe het dagelijks leven in het oude Athene er aan toe ging.

Athene_Epigrafisch_museum_inscriptie.jpg

Wat is epigrafie?
Epigrafie of opschriftkunde is het bestuderen van inscripties gebeiteld of gegrift in steen, marmer of een andere harde materialen. Epigrafie (ἐπιγραφή)† epi betekent op en graphi betekent schrijven.

Wat is er te zien?
Stenen en marmeren stele en† tablets met daarin een tekst gebeiteld. Op het eerste gezicht is dit niet het opwindendste museum van Athene. Maar wanneer je geinteresseerd bent in het oude Griekenland en een klein beetje Griekse letters kunt lezen, is het leuk om te proberen de tekst te ontcijferen. Tweetalige informatie op† bordjes helpen je een eind op weg.

De meeste inscripties zijn in verschillende versies van het Oudgrieks, en een paar ook in het Latijn. Gedurende een bepaalde periode werden tussen de woorden geen spaties gebruikt. Het komt ook voor dat de letters† zowel horizontaal als verticaal perfect uitgelijnd zijn.

Athene_Epigrafisch_museum_2.jpg

Permanente collectie
De permanente tentoonstelling omvat voornamelijk Griekse inscripties afkomstig uit de regio Attica, maar ook enkele Latijnse en Joodse. De meeste zijn in marmer of steen gebeiteld.

Misschien een beetje saai tot je ontdekt dat een van de inscripties de volledige kostenberekening van de bouw van het Parthenon beschrijft. Een andere beschrijft hoe de benoeming van Atheense functionarissen er aan toe ging.

Museum als wetenschappelijk instituut
Her belangrijkste doel van het museum is het onderzoeken en bestuderen van de inscripties en het aanleggen van een digitaal archief.

Athene_Epigrafisch_museum_athene_3.jpg

Locatie
Aangezien slechts weinigen op de hoogte zijn van het bestaan van het Epigrafisch Museum in Athene heerst er een serene rust.†Het museum† is gehuisvest op de begane grond van de zuidelijke vleugel van het Nationaal Archeologisch Museum.

Adres: Epigrafisch Museum, Tositsa 1, Athene
Openingstijden: 08.30 - 15.30 uur, dinsdag gesloten

Vorig artikel: Benaki Museum

Volgend artikel: Museum van Griekse volksinstrumenten

Athene_Epigrafisch_museum_athene_1.jpg
Foto's Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!