athene-akropolis-parthenonporto-rafti-atheneathenerafina-atheneathene-akropolisatheneouzo-griekenland-atheneathene-olympisch stadionathene-psiriathene-zeusatheneathene-food

Venizelos konaki - oudste huis van Athene nu museum

Venizelos stadspaleis, het oudste huis in Athene, is nu een interactief  museum waar bezoekers een kijkje krijgen in het leven van de rijke bovenklasse in het Athene van vóór de revolutie tegen het Ottomaanse rijk in 1821. Dit is een unieke gelegenheid om een 'konaki' van binnen te zien. Het gebouw stamt uit het begin van de 16e eeuw en is in de 18e eeuw gerenoveerd. Het is een typisch stadspaleis  van twee verdiepingen, kenmerkend voor de Ottomaanse periode.

Athene_venizelos_museum_plaka_athene.jpg

Konaki, een Stadspaleis

Het gebouw heeft een prachtige ‘hagiati’, een overdekte veranda, prachtige bogen op de begane grond en een binnentuin met een waterput, een indrukwekkende marmeren fontein en een traditionele wijn- en olijfpers. De binnentuin in het midden van het huis wordt omringd door hoge muren, typerend voor een konaki.

De familie Venizelos
Het huis was eigendom van Angelos Venizelos (geboren in 1490) en getrouwd  met Syrigi Paleologina. Hun dochter was  Revoula, die later non werd met de naam Philothei. Vanwege haar filantropische werk, arresteerden de Turkse bezetters haar. Nadat ze op brute wijze was gemarteld, bezweek ze op 19 februari 1589 aan haar verwondingen. Na deze gebeurtenis verklaarde de Griekse kerk haar tot heilige.

Athene_venizelos_museum_athene.jpg

Oudste huis in Athene nu museum
Het Venizelos stadspaleis ook wel genoemd het huis van Sint-Philotei bevindt zich in de historische wijk Plaka. Het gebouw werd in 1972 overgenomen door het Griekse Ministerie van Cultuur en in 1999 toegekend aan het Grieks-orthodoxe aartsbisdom Athene. Het bouwwerk werd vervolgens gerestaureerd en omgevormd tot een museum met behulp van fondsen van de Europese Unie.  De renovaties van het oudste huis in Athene begonnen in 2008 en het museum in het Venizelos stadspaleis werd in 2017 voor het publiek geopend.

Toegang is gratis, donaties worden op prijs gesteld.

Adres: Venizelos stadspaleis, Adrianou-straat 96, Athene

Trivia
Venizelos wordt vaak weergegeven als Benizelos. De Griekse spelling is Βενιζέλος. De Griekse letter  B wordt uitgesproken als V.

Volgend artikel: Benaki Museum
Vorig artikel: Kunst in de metro  

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!