athene-zeusathenerafina-atheneathene-akropolis-parthenonathene-olympisch stadionathene-akropolisathene-psiriatheneatheneathene-foodporto-rafti-atheneouzo-griekenland-athene

Metro

De eerste metrolijn in Griekenland kent een lange geschiedenis. Deze gaat terug tot 1869, toen de eerste spoorweg van het land werd geopend. De lijn was acht kilometer lang en liep tussen Athene en de havenstad Piraeus.†In 1904 werd het ook de eerste spoorlijn in Griekenland die geŽlektrificeerd werd. In 1957 werd de lijn ondergronds verlengd door het centrum van Athene en omgebouwd tot een volledige metrolijn. Het eindpunt Kifissia kwam ten noordoosten van het centrum te liggen.

Athene_metro

Tegenwoordig kent de lijn een lengte van 26 kilometer, waarvan 3 kilometer ondergronds. Hoewel het een volledige metrolijn is, zijn sporen van haar geschiedenis nog wel terug te zien. Dit is vooral duidelijk bij het eindpunt in Piraeus, dat de uitstraling heeft van een groot ouderwets treinstation.

Athene_metro-lijnen

In de jaren '90 van de vorige eeuw werd besloten het metronetwerk uit te breiden. Besloten werd twee nieuwe lijnen aan te leggen. De exploitatie werd gegund aan een speciaal hiervoor opgericht bedrijf, Attiko Metro. De constructie van lijn 2 begon in 1996, maar werd stilgelegd in 1997 na problemen met de bouw. Uiteindelijk werd de lijn in 2000 geopend.

Athene_Metro_Athens.jpg

Lijn 3 werd in 2003 geopend, aanvankelijk met Syntagma als westelijk en Ethniki Amyna als oostelijk eindstation. Op dit moment is de westelijke tak van de lijn doorgetrokken naar Egaleo. De lijn loopt over Monastiraki, waar overgestapt kan worden op lijn 1 en Syntagma, waar aansluiting bestaat op lijn 2. De lijn loopt daarna verder in noordoostelijke richting naar de luchthaven.

Athene_metro

De metro in Athene rijdt 's morgens vanaf 5.30 uur tot 00.00 uur doordeweeks en tot 02.00 uur in het weekend (met uitzondering van het stukje Doukissis Plakentias - luchthaven waar de laatste metro om 23.45 uur aankomt). Tickets kun je kopen op de stations en moeten buiten de metro worden afgestempeld. Naast de gewone tickets zijn er ook speciale dag- weekend en weekkaarten verkrijgbaar.

Kijk voor de dienstregeling op de website met de dienstregeling metro Athene.

Athene_metro-agora

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!