rafina-atheneathene-psiriathene-foodatheneathene-zeusatheneporto-rafti-atheneatheneathene-akropolisathene-olympisch stadionathene-akropolis-parthenonouzo-griekenland-athene

Met de trein in Athene en Griekenland

In Griekenland reizen de meeste mensen liever met de bus dan met de trein. De treinen in Griekenland staan niet bekend om de beste service en het spoorwegnetwerk is nog niet zo uitgebreid als dat van de bus. De Griekse Spoorwegen is echter wel bezig om het spoorwegnet uit te breiden. Er is een hogesnelheidslijn: Athene - Thessaloniki en er zijn drie toeristische treinroutes waar de Grieken zelf vrijwel geen gebruik van maken.

In de regio Attica, rondom Athene vind je tegenwoordig een redelijk goede treinservice. Ook tussen Athene en Thessaloniki en op Peloponnesos zijn de spoorwegen gemoderniseerd. Koop je treinkaartje echter nooit in de trein maar bij het loket. In de trein zijn treinkaartjes 50% duurder dan aan het loket. 

Athene_train,_Athens,_Greece.jpg

In Athene vertrekken de treinen vanaf twee stations, station Lárissa en station Peloponísou. Vanaf station Lárissa reis je naar het noorden. Ook de internationale treinen vertrekken vanaf station Lárissa. Vanaf het Peloponísou station in Athene vertrekken de treinen richting de Peleponnesos.

TREINEN IN GRIEKENLAND
Het Griekse spoorwegnet is zeer beperkt. Binnen Griekenland is het normale vevoer de KTEL bus.

Hogesnelheidslijn
Er is  maar één snelle treinverbinding in Griekenland: Athene – Thessaloniki. De afstand bedraagt 500 km, de snelheid is 250 km per uur  en de reistijd 3 uur 55 minuten. De naam van deze ICE trein is Lefko velos, de witte pijl. De trein is goed toegankelijk voor minder validen, heeft een eerste klas, restaurant, bar, kluisjes en WiFi.

Regionale lijn
1. Piraeus – Athens – Kiato
Deze lijn verbindt Piraeus met Athene en alle steden onderweg van Piraeus naar Kiato, zoals Aspropirgos, Magoula, Megara, Korinthe. Wanneer je van Kiato naar Patra wil reizen is er alleen een KTEL bus.

2. Athene – Halkida – Athens. Halkida is de hoofdplaats van het eiland Euboea of Evia.

Drie toeristische treinroutes in Griekenland
1. Pelion trein is een stoomtrein van Ano Lehonia naar Milies, over de spectaculaire berg Pelion. Reistijd is 1,5 uur, met een tussenstop van 15 minuten.

2. De tandradspoorbaan van Diakofto naar Kalavryta. Vanuit Diakopto, loopt de tandradbaan door de kloof van Vouraikos en het dorp Zachlorou, en eindigt in Kalavryta. De afstand is 22 kilometer, de snelheid 30-40 km/u, reistijd 1 uur. De trein rijdt van zeeniveau naar een hoogte van 720 meter.

3. Katoliko naar oud Olympia via Pyrgos. Heel populaire toeristische route en de trein is vaak erg vol. Reistijd 30 minuten.

Lees ook: KTEL lange-afstandsbussen

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!