athene-olympisch stadionouzo-griekenland-athenerafina-atheneathene-foodatheneathene-psiriathene-zeusathene-akropolis-parthenonatheneporto-rafti-atheneatheneathene-akropolis

De Nationale Tuin van Athene

De Nationale Tuin, de voormalige koninklijke tuin, is een groot park midden in het drukke centrum van Athene. De tuin is ongeveer 15,5 hectare groot en ligt direct achter het Griekse parlementsgebouw . Het park gaat verder naar het zuiden tot het gebied waar het Zappeion ligt en tegenover het Olympisch Stadion. De tuin is toegankelijk via zeven ingangen: de centrale ingang is aan de Amaliaslaan, één aan de Vasilissis Sophiaslaan, drie aan de Irodou Attikoustraat en nog twee in de omgeving van het Zappeion.

Athene_nationale_tuin_athene.jpg

Nationale Tuin: een oase van rust met veel groen
Vlakbij het Syntagma-plein ligt de Nationale Tuin (Εθνικός Κήπος, ethnikos kipos). Een stukje natuur midden in de stad, prachtig groen met zeldzame bomen en veel vogels. De vele bankjes nodigen uit om even uit te rusten van de drukte en warmte van Athene. De tuinen zijn de hele dag geopend voor het publiek en een perfecte plek om te wandelen, sporten of te picknicken. Ook vind je hier een kleine kinderboerderij, een speeltuin, verschillende vijvers (o.a. met schildpadden), een bibliotheek en een kafenion {cafeetje). Naast de ingang aan Amalias Avenue staat meestal een straatverkoper die koulouria, broodringen met sesamzaadjes, verkoopt.

Athene_nationale_tuin_athene_3.jpg

Wat te zien behalve bomen
Een Romeinse vloer, blootgelegd tijdens opgravingen in de 19e eeuw, ligt op een diepte van één meter en behoorde bij de binnenplaats van een Romeinse villa, vlakbij wat nu de ingang aan de Vasilissis Sophias-laan is. Bij de hoofdingang staat een zonnewijzer en achter het parlementsgebouw vind je restanten van oude Romeinse baden en stadsmuren uit de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus.

De tuin van Koningin Amalia
Voordat de tuin omgedoopt werd tot Nationale Tuin, was de naam Koninklijke Tuin of De Tuin van Amalia, de vrouw van Koning Otto van Beieren, die de tuin in 1939 liet aanleggen. Zij was zo ingenomen met haar tuin dat zij er, naar verluidt, minstens drie uur per dag zelf voor zorgde. Ze plantte persoonlijk de palmbomen (nu 25 meter hoog) die de aandacht trekken als je via Vasilissis Amalias de tuin binnengaat.

Athene_nationale_tuin_athene_2.jpg

Heel veel bomen
De cijfers spreken voor zich. De tuin herbergt 7.000 bomen, 40.000 struiken en andere planten, samen goed voor 519 soorten en variëteiten. Meer dan 100 daarvan zijn Grieks, met judasbomen, oleanders en johannesbroodbomen als onbetwiste sterren. Terwijl andere uit landen over de hele wereld komen, zoals Australische dennen of Chinese hemelbomen. Honderdjarige steeneiken, cipressen en dadelpalmen van de Canarische Eilanden behoren ook tot de planten die sinds de aanleg van de tuin kenmerkend voor de tuin zijn.

Athene_natinale_tuin_athene_lord_byron.jpg

Sculpturen in de Nationale Tuin
Sculpturen staan verspreid in de hele tuin. Eén valt op door het vakmanschap van de beeldhouwer die kleine details wist vast te leggen: het beeld van Engelse dichter Lord Byron. De inscriptie op de basis van het beeldhouwwerk luidt ''Η Ελλάς τον Βύρωνα'' (Griekenland aan Byron). De vrouwenfiguur is de personificatie van Griekenland. Als teken van eer en dankbaarheid voor Byrons bijdrage aan de strijd tegen de Ottomanen legt zij een palmtak over zijn hoofd als symbool van onsterfelijkheid.

Trivia
* De tuin wordt van water voorzien door een kanaaltje oorspronkelijk aangelegd als aquaduct door de tiran Peisistratos in de zesde eeuw voor Christus.
* Het openbare toilet was vroeger de koude voorraadkamer van Koningin Amalia.

Volgende artikel: Het Zappeion

Vorig artikel: Het Olympisch Stadion

Athene_openbare_tuin_wc.jpg
Koude voorraadkamer van koningin Amalia, nu openbare toiletten

Athene_nationale_tuin_irrigatie.jpg
Irrigatie kanaal in de Nationale Tuin

foto's Wiki Commons

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!