ouzo-griekenland-atheneporto-rafti-atheneathene-akropolis-parthenonrafina-atheneathene-foodathene-zeusatheneatheneatheneathene-olympisch stadionathene-akropolisathene-psiri

Filapappou heuvel

Tegenover het pad dat leidt naar de hoofdingang van de Akropolis vind je de ingang naar het park rondom het Filapappou monument. Je betaalt hier geen entree en kunt er zo een paar uur doorbrengen, heerlijk om even te relaxen tijdens een warme dag in Athene.

Op de top van de Filapappou heuvel ben je bijna net zo hoog als de Akropolis en heb je een prachtig uitzicht op het Parthenon. In de oudheid werd de Filopappos-heuvel de heuvel der Muzen genoemd. De Grieken geloofden dat de heuvel werd bewoond door de negen muzen en dat Musaeus, een dichter en leerling van Orpheus, hier was begraven.

Park
De twee andere heuvels in dit gebied staan bekend als de Nimfenheuvel - waar vroeger een schrijn stond ter ere van de nimfen, en de Pnyx, waar men in de zesde eeuw voor Christus vergaderde. De drie heuvels vormen nu één groot park met een netwerk van paadjes die langs eeuwenoude monumenten lopen.

Athene_Filapappou_Heuvel-park

Het Filapappou monument is gebouwd ter ere van de Romeinse consul en senator Gaius Julius Antiochus Epiphanes Filopappos. Hij was een machtig aristocraat en vriend van de Romeinse keizer Trajanus en bewonderaar van de Griekse cultuur. De Atheners zagen hem als een weldoener, die vaak theaterstukken sponsorde. Na zijn dood bouwden de Atheners een marmeren tombe en monument voor de senator op het hoogste punt van de Filopappos-heuvel.

Het twaalf meter hoge monument werd in 119 n.C. voltooid. Het is nu tot ruïne vervallen, maar de nissen met beelden van Filopappos en zijn grootvader Antiochus IV zijn nog steeds zichtbaar. De fries onder de nissen laat de entree van Filopappos als Romeins consul in de stad Athene zien.

De Pnyx is de heuvel net ten noorden van de Filopappos en staat bekend als geboorteplaats van de democratie. Dit is waar vanaf 508 v.C. (toen Athene een democratie werd) burgers tien keer per jaar samenkwamen om te luisteren naar redenaars. Hier werden belangrijke politieke beslissingen genomen. 

Er zijn nog een aantal interessante historische bezienswaardigheden in dit park. Zo is er de gevangenis van Socrates, de Deme van Melite en de Kimoneia (een tombe uit de oudheid). 

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!