atheneatheneathene-psiriathene-zeusrafina-atheneathene-olympisch stadionathene-akropolis-parthenonporto-rafti-atheneouzo-griekenland-atheneathene-akropolisatheneathene-food

Recept Tiropitakia - kaaspasteitjes

In Griekenland zijn vele variaties te vinden op deze kaaspasteitjes van filodeeg. Je kunt tiropitakia bij elke bakkerij in Athene vinden en ze worden gegeten als ontbijt, tussendoortje of voorgerecht. De pasteitjes worden gemaakt van filo- of bladerdeeg en voor de vulling kun je verschillende soorten kaas gebruiken, of een mengsel van kazen.

Ingredienten voor 9 stuks:


Doe voor de vulling de feta, de ricotta en melk in een kom en meng goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 180 graden en vet een vuurvaste ovenschaal van 32x20 cm in. Snijd de velletjes filodeeg in het juiste formaat en dek af met een theedoek om uitdroging te voorkomen.

Schenk een beetje olijfolie in een kommetje. Je moet snel werken om ervoor te zorgen dat het filodeeg niet uitdroogt en gaat scheuren. Laat de velletjes filodeeg die je nog niet gebruikt onder de theedoek liggen.
Leg 1 velletje filodeeg plat op het werkvlak en bestrijk helemaal met olijfolie. Leg er nog een velletje bovenop en bestrijk ook dit velletje, ga door tot je drie lagen hebt.

Athene_Tiropita.jpg

Schep nu 2 afgestreken theelepels op een van de korte zijkanten en laat daarbij een rand van een paar centimeter vrij. Smeer de vulling uit tot een gelijkmatige lijn en rol het deeg vervolgens vrij strak op. Rol het deeg een keer volledig om zodat de kaas bedekt is met filodeeg, vouw de uiteindes naar binnen en rol door. Bestrijk de bovenkant met olie en maak de andere rolletjes op dezelfde manier. Bak in ongeveer 30 minuten gaar.

Dit recept is afkomstig uit het boek "Mezze & Moussaka" - de smaak van Griekenland van Tessa Kiros.

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!