Recept Bougatsa met krema filodeeg met zoete vulling
Grieken eten bougatsa als ontbijt in het cafeetje op de hoek of ze kopen bougatsa bij de bakker, gaan naar een cafeetje en eten het daar met een kopje koffie erbij. Hoewel je bougatsa overal in Griekenland kunt kopen, is de bougatsa uit Thessaloniki de beste en de lekkerste (naar men zegt).
De smaak van bougatsa varieert per regio; knappiger of zoeter, maar het basisrecept is hetzelfde. De vulling lijkt veel op banketbakkersroom maar met toevoeging van griesmeel. Filodeeg koop je bij grote supermarkten of bij een Turkse winkel. Neem filodeeg uit de koeling dat werkt prettiger dan uit de diepvries. Verder heb je nodig een bakblik met een opstaand randje.
Ingrediënten
3 eierdooiers
½ vanillestokje
750 ml melk
75 gram griesmeel
75 gram suiker
1 eetlepel maizena
75 gram roomboter
6 filodeegvellen
Bereidingswijze
1. Klop de eierdooiers in een kom
2. Doe de melk in een pan
3. Voeg toe het vanillestokje, de griesneel, de suiker en de maizena
4. Breng goed roerend aan de kook
5. Zet het vuur lager zodra het mengsel dik aan het worden is
6. Voeg het mengsel beetje bij beetje toe aan de eierdooiers, goed blijven roeren
7. Doe het mengsel terug in de pan en kook totdat het mengsel indikt
8. Laat het mengsel volledig afkoelen.
9. Verwarm de oven op 175 graden
10. Vet de bodem en de zijkanten van het bakblik in met boter
11. Leg drie vellen filodeeg in het bakblik en besmeer de bovenkant met gesmolten boter.
12. Het bovenste vel niet besmeren
13. Verdeel het afgekoelde griesmeelmengsel gelijkmatig over het filiodeeg
14. Leg de andere drie vellen filodeeg met boter ingesmeerd
15. Snij de bougatsa met een scherp mes in stukken maar zonder dat het mes de onderste vellen raakt
16. Smeer de bovenkant lichtjes in met gesmolten boter
17. Zet het bakblik op het onderste rek in een oven van 220 graden en bak in 45 minuten gaar
18. Laat de bougatsa 5 minuten afkoelen
19. Meng de kaneel en de poedersuiker en bestrooi de bougatsa hiermee
Lees hier over de geschiedenis van bougatsa
Lees ook: Recept voor fanouropita van de gevonden voorwerpen en traditioneel gebakken op de naamdag van de heilge Fanourios.