atheneathene-akropolisathene-olympisch stadionrafina-atheneathene-zeusathene-akropolis-parthenonatheneatheneporto-rafti-atheneathene-psiriouzo-griekenland-atheneathene-food

Recept voor courgetteballetjes met feta

Courgetteballetjes zijn makkelijk te maken in de Airfryer met een minimum aan olijfolie. Het is een van de culinaire hoogstandjes uit de Griekse keuken en smaakt voortreffelijk met tzatziki. Traditioneel worden ze in olijfolie gebakken maar nemen nogal wat vet op. Je kunt ze ook in een bakblik in de oven zetten, dan zijn ze vaak wat minder knapperig.

Athene_courgette_balletjes_met_tzatziki.jpg

In het Grieks heten courgetteballetjes kolokithokeftedes (κολοκυθοκεφτέδες). Het is een samentrekking van twee woorden: kolokythi betekent courgette en keftedes betekent gehaktballetjes. Maar er zit geen gehakt in kolokithokeftedes. Het zijn platgeslagen balletjes goudbruin en knapperig gebakken. Kolokithokeftedes is een veelzijdig gerecht en perfect als voor- of bijgerecht, tussendoortje maar ook lekker als hoofdgerecht.

Handig om te weten
* Het mengsel voor courgetteballetjes kun je van tevoren maken en afgedekt in de koelkast bewaren
* Wanneer je teveel courgetteballetjes hebt gemaakt, kun je ze invriezen
* Het allerbelangrijkste is om de geraspte courgette goed uit te knijpen zodat er zo min mogelijk vocht in zit
* Gebruik Griekse feta voor de authentieke smaak. Andere witte kaas kan ook, maar smaakt net even anders.
Tip om vocht te verwijderen
* Rasp de cougettere, bestrooi met zout en een half uurtje rusten
* Neem een schone theedoek, doe het mengsel erin, en druk het vocht uit het mengsel

Ingrediënten
2 courgettes
1 ui
2 eieren
60 gram bloem
150 gram feta
2 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
1 eetlepel verse munt, fijngehakt
1 eetlepel verse oregano, fijngehakt
zout en peper
olijfolie om in te bakken

Bereidingswijze
1. Rasp de courgette, bestrooi met wat zout en laat minstens een half uur rusten
2. Knijp al het vocht uit het mensgsel
3. Snipper de ui
4. Doe de gerapste cougettes in een kom
5. Voeg de ui, de bloem, de peterselie, de munt, de oregano, en de feta toe
6. Meng alles goed door elkaar
7. Voeg de geklutste eieren toe en meng goed door elkaar
8. Breng op smaak met peper en eventueel meer zout
9. Maak balletjes van het mengsel en sla die dan plat en wentel door de bloem
10. Verhit een flinke laag olijfolie in een koekenpan
11. Laat de olie goed heet worden
12. Leg de courgetteballetjes in de pan en druk goed aan met een spatel
13. Draai na een paar minuten om enbak de andere kant
14. Serveer met tzatziki

Athene_courgette_balletjes_1.jpg

In de Airfryer
1. Vet de Aifryer in met olijfolie
2. Vet met een kwastje de courgetteballetjes in met een beetje olijfolie
3. Bak 20 to 25 minuten op 180 graden
4. Kijk halverwege of de balletjes allemaal bruin en gaar worden
5. Indien nodig verplaats de balletje die in het midden zijn naar de buitenrand
6. Laat de balletjes 5 tot 10 minuten afkoelen voordat je ze serveert

Volgend artikel: recept voor tiropita
Vorig artikel: recept voor fanouropita

foto's Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!