Tzatziki recept uit de Griekse keuken
Tzatziki is een meesterwerkje uit de Griekse keuken. Het is een mix van yoghurt, komkommer, knoflook en olijfolie en verfijnd met dille. Het past perfect bij vleesgerechten maar is ook lekker op een pitabroodje of als dipsausje bij groente. Voor de authentieke Griekse smaak is de truc om de komkommer goed te laten uitlekken en extra vierge olijfolie te gebruiken.
Tzatziki de ongekroonde koning van de Griekse keuken
In Griekenland is tzatziki niet weg te denken bij pita gyros of souvlaki. Ook past het perfect bij courgetteballetjes. Het is lekker bij vrijwel alle gerechten, maar wordt nooit alleen gegeten.
Twee dingen zijn heel belangrijk voor de perfecte tzatziki
1. Knijp de komkommer goed uit. Hoe minder vocht des te beter.
2. Wees niet zuinig met de olijfolie en gebruik extra vierge.
Wat is extra vierge olijfolie?
Verwar extra vierge olijfolie niet met vierge olijfolie. Extra vierge is de eerste koude persing van de olijven en is zonder chemische behandeling of toevoegingen. Extra vierge olijfolie moet niet verhit worden en wordt gebruikt in salades en dressings en dus ook in tzatziki.
RECEPT TZATZIKI
Ingrediënten
* 500 gram Griekse yoghurt of yoghurt Griekse stijl
* 1 komkommer
* 2 teentjes knoflook
* 2 el verse fijngehakte dille
* 1-2 el olijfolie extra vierge
* peper en zout, naar smaak
Bereidingswijze
1. Schil de komkommer
2. Rasp de kommer
3. Doe de komkommer in een zeef
4. Strooi wat zout over de komkommer
5. Plaats de zeef boven een kom
6. Leg een bordje op de geraspte komkommer en zet er iets zwaars op zodat het vocht uit de komkommer wordt geperst.
7. Laat een half uurtje rusten
8. Neem een schone theedoek en doe de komkommer erin
9. Pers al het water eruit
Het zout helpt bij het vocht aan de komkommer te onttrekken
10. Doe de uitgelekte komkommer in een kom
11. Voeg de yoghurt toe.
12. Knijp de knoflook uit in een knoflookpers en voeg toe aan het mengsel
13. Voeg de dille toe
14. Breng op smaak met peper
15. Voeg een flinke scheut extra vierge olijfolie toe
16. Mix alles door elkaar
Voeg geen extra zout toe want dat is al gebruikt om het vocht aan de komkommer te onttrekken en wees niet zuinig met de olijfolie.
15. Laat de tzatziki ten minste een uur rusten zodat de smaken mengen.
Tzatziki is de tweede dag nog lekkerder dan de eerste dag omdat dan de smaken goed gemengd zijn.
Volgend artikel: courgetteballetjes
Volgend artikel: fava puree van gele spliterwten
foto's Wiki Commons