athene-psiriatheneatheneathene-akropolisporto-rafti-atheneathene-olympisch stadionathene-zeusrafina-atheneathene-foodathene-akropolis-parthenonouzo-griekenland-atheneathene

Loukoumades - Griekse oliebollen

Loukoumades zijn een traditioneel Grieks dessert. Het zijn kleine, gefrituurde deegballetjes gemaakt van een beslag van bloem, gist, water en soms melk. Nadat ze zijn gefrituurd, worden ze gedrenkt in een zoete suikersiroop of in honing en dan bestrooid met kaneel. Loukoumades zijn knapperig aan de buitenkant en luchtig van binnen. Ze lijken op oliebollen of donuts, maar zijn toch heel anders.

Athene_Loukoumades


WAAR EET JE LOUKOUMADES?

1. LUKUMAΔΕΣ, Aiolou 21, op de hoek met Agias Irinis plein
Open 08.00- 01.00 uur
* Op een pleintje vlakbij het metrostation Monastiraki is een winkel waar je loukoumades koopt en die makkelijk te herkennen is aan het opschrift: LUKUMAΔΕΣ. In een portie zitten ongeveer 12 stuks met klassieke honing en kaneel topping. Je kunt ook kiezen voor chocolade topping of ijs erbij. Hier kun je ook mastiek-ijs proeven, dat is ijs met toevoeging van hars van de mastiekboom dat het ijs plakkerig maakt.

Athene_loukoumades

2. Ktistakis, Socratous straat 59, vlakbij Omonia
Open maandag t/m zaterdag 09.00-20.30 uur, zondag gesloten
* Een familiebedrijf opgericht in 1912. Het Kretenzisch recept van de loukoumades is nu doorgegeven aan de derde generatie. Ze worden op de traditionele manier geserveerd; op kamertemperatuur met kaneel en bestrooid met sesamzaadjes, met een verplicht glas water erbij. Je kunt ze meteen opeten of laten inpakken om mee te nemen.
 
3. Stani, Marikas Kotopouli 10, vlakbij Omonia
Open maandag t/m zaterdag 07.30-21.00 uur, zondag vanaf 08.00 uur
* Op de winkelruit staat duidelijk 'λουκουμάδες' (loukoumades) die hebben ze ook en overheerlijk geserveerd met honing en kaneel. Maar eigenlijk is de specialiteit van Stani yoghurt met honing en walnoten. Stani is een van de weinig ouderwetse yoghurtwinkeltjes die er nog over zijn in Griekenland. Al meer dan 80 jaar verkoopt dit familiebedrijf authentieke schapenyoghurt met een dunne velletje erop en  bedekt met honing en walnoten. De yoghurtcultuur die ze gebruiken is even oud als het winkeltje in Athene zelf want nieuwe yoghurt wordt gemaakt met een beetje oude yoghurt.

WETENSWAARDIG

Loukoumades in de vastentijd
Loukoumades worden traditiegetrouw gegeten op 'tsiknopempti' dat is op de donderdag elf dagen voordat de 40-daagse vasten voor Pasen begint. Tsiknopempti is in de tweede week van de caranavalsperiode en staat in het teken van vlees. Iedereen eet zoveel mogelijk vlees van de grill of BBQ. Het toetje op die dag is loukoumades.

Het oudste gedocumenteerde toetje
Loukoumades wordt beschouwd als het oudste gedocumenteerde toetje ter wereld. 'Honingbolletjes' zo noemde de dichter Callimachus ze. Hij leefde in de 3e eeuw voor Christus, en schreef over deze zoetigheid dat ze werden uitgereikt als prijzen voor de winnaars van de Olympische Spelen. Ze werden 'charisioi' genoemd en dat betekent 'kleine geschenken'. Callimachus merkte op dat "de atleten verheugd waren om ze te krijgen." Het recept verspreidde zich over grote delen van de antieke wereld. De Arabische wereld en Turkije kent loukoumades als lokma.


Lees ook: Street food in Athene van koulouri tot gyros

Athene_Loukoumades

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!