athene-psiriathene-foodatheneathene-akropolis-parthenonouzo-griekenland-atheneathene-olympisch stadionathene-akropolisathene-zeusatheneporto-rafti-athenerafina-atheneathene

Bougatsa lekkernij uit Thessaloniki ook in Athene

Bougatsa is traditioneel Grieks gebak, gemaakt van filodeeg met een zoete of hartige vulling. De zoete variant wordt meestal gevuld met een romige vanille- of griesmeelpudding, besprenkeld met poedersuiker en vaak op smaak gebracht met kaneel. De hartige bougatsa heeft vaak een vulling van feta of een mengsel van vlees en kruiden. Hoewel bougatsa vaak wordt geassocieerd met de stad Thessaloniki, kun je ook in Athene heerlijke bougatsa vinden. Deze lekkernij vind je bij de bakker en in de zaxaroplasteio, de taartjeswinkel. Het is heel normaal om bougatsa bij de bakker te kopen en dan naar een terrasje te gaan waar je koffie bestelt en je meegebrachte bougatsa opeet.

Athene_bougatsa_krema_athene.jpg

Wat is bougatsa?
Griekse bougatsa is een combinatie van zoete custard met knapperig filodeeg, geserveerd met poedersuiker en kaneel. Deze zoete variant heet bougatsa krema. Het is een typisch ontbijt- of lunchgerecht uit Noord Griekenland. Hoe zuidelijker in Griekenland hoe minder je bougatsa kunt kopen. Athene ligt halverwege en hier zijn volop plaatsen om bougatsa te kopen of te eten.

Bougatsa eten in de wijk Psiri
Psiri is een wijk van Athene grenzend aan Monastiraki. Het is een gezellige wijk met restaurants, cafe's en bars maar ook met allerlei design- en modewinkeltje. Bougatsadiko i Thessaloniki op Plateio iroon heeft de allerlekkerste bougatsa in Athene. De tafeltjes en stoeltjes staan midden op het pleintje waar het gezellig druk is. Het uitzicht is op een giga muurschildering op de muur van een blinde muur. In de open keuken kun je zien hoe de chef kok het filodeeg maakt, vult met het griemeelmengsel en tenslotte bestrooid met een laagje poedersuiker en een snufje kaneel.

Is bougatsa typisch Grieks?
Het antwoord is ja en nee. Bougatsa komt uit Byzantium, de oude naam voor Constantinopel (dat nu Istanboel heet). Byzantium stond bekend om gebak en taarten, vaak gedrenkt in zoete suikersiroop. Dit soort zoetigheid is traditioneel in de landen van het Ottomaanse rijk. Bougatsa kwam in het begin van de jaren 1920 naar Griekenland met de komst van Griekse vluchtelingen uit Klein-Azië en Cappadocië, die tradities voor het bakken van baklava, kataifi, revani, etc met zich meebrachten en ook bougatsa.

Zoet en hartige bougatsa
Het traditionele recept kan hartig zijn, gevuld met kaas meestal feta, of zoet gevuld met griesmeel-custard, daarna betrooid met kaneel en poedersuiker. Hartige versies kunnen ook gevuld zijn met spinazie, met spinazie en feta en met gehakt, een mix van rund en varken of rund en lam. Bougatsa is gemakkelijk zelf te maken Wanneer je het filodeeg kant en klaar koopt.
Kijk hier voor het recept.

Lees ook: loukoumades, Griekse mini-oliebollen

foto Marianne Crone

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!