porto-rafti-atheneatheneathene-psirirafina-atheneatheneatheneathene-akropolisathene-olympisch stadionathene-foodouzo-griekenland-atheneathene-zeusathene-akropolis-parthenon

Street Food in Athene van koulouri tot gyros

Grieks street food is ontstaan uit een combinatie van culinaire tradities. Veel gerechten zijn van origine uit het Midden-Oosten. Dat is niet vreemd omdat Griekenland vier eeuwen lang deel uitmaakte van het Ottomaanse rijk. Griekse Gyros en Turkse döner kebab zijn in feite hetzelfde gerecht net zoals de Griekse koulouri en de Turkste simit ook hetzelfde zijn. Olijfolie en tzatziki (yoghurt, komkommer en knoflooksaus) zijn belangrijk in de Griekse keuken en ook voor Grieks street food.

Athene_street_food_souvlaki_athene.jpg

1. Souvlaki - Kleine stukjes, meestal varkensvlees, aan een spies geregen en gegrild. De nadruk ligt op kleine stukjes. In Griekse restaurants in Nederland zijn de stukken vlees (te) groot. De stukjes vlees zijn gemarineerd in citroen, olijfolie en oregano. Het wordt geserveerd met een stukje brood en soms in pitabroodje met tomaat, ui en tzatziki zoals voor gyros.

2. Gyros zie je overal in Athene, opgestapeld, gemarineerd vlees aan een verticale spit. Het wordt geserveerd in een pitabroodje met daarin tomaten, uien, tzatziki-saus en soms een paar frietjes (die vaak koud zijn). Het is te vergelijken met Turkse döner kebab. Het verschil zit in het soort vlees en de kruiden (zie onderaan het recept). Gyros is varkensvlees of kip en döner kalfs- of lamsvlees.

3. Bougatsa - Flinterdunne laagjes filodeeg, gevuld met een zoete crèmevulling op basis van vanille en griesmeel en vaak bestrooid met poedersuiker en kaneel. Bougatsa koop je bij de bakker en je eet het op een terrasje met een kopje koffie. Meer over bougatsa hier 

Athene_bougatsa_krema_athene.jpg

4. Koulouri een Grieks broodje in de vorm van een ring en bedekt met sesamzaadjes. Er zijn twee varianten knapperig of zacht. De Turkse variant is simit. Koulouriaverkopers vind je op veel plaatsen. Ze zitten naast hun handelswaar dat op een houten plateau of in een klein kastje met glazen wanden zit. Koop een koulouri, ga naar een cafeetje bestel koffie en eet je koulouri. Het is heel normaal in Griekenland om je zelf meegebrachte etenswaren in een cafe op te eten.

5. Spanakopita en tiropita is filodeeg gevuld met spinazie, feta-kaas, uien, tijm en dille en wordt op kamertemperatuur gegeten. Tiropita is hetzelfde als spanakopita maar dan gevuld met een mix van feta-kaas en eieren.

6. Loukoumades zijn kleine gefrituurde deegballetjes overgoten met honing of suikersiroop en bestrooid met kaneel, knapperig van buiten en zacht van binnen. Dit is vrij onhandig om lopend op straat te eten. Het beste is om het in een zaxaroplasteio, taartjeswinkel, te eten. Je hoeft er niets te drinken bij te bestellen want een glas water wordt altijd gratis geserveerd. Behalve in hoog toeristische gebieden. De Turkse variant is lokma.

Athene_Loukoumades-2a.jpg

7. Mais geroosterd op een grill en verkocht door straatverkopers is heel populair in de zomer. Het nadeel is dat de mais soms wat 'verkoold' lijkt te zijn. Wanneer je geluk hebt, kun je ook gekookte mais op straat kopen. De verkoper heeft een grote bak met kokend water op een vuurtje staan en vist je maiskolf eruit.

LEUKE ADRESJES VOOR STREET FOOD

Street food in de buurt van het Syntagma-plein

1. Souvlaki Kostas, Pentelis 5, Athene
Open maandag t/m zaterdag 9.00 tot 16.00 uur
* Voor de beste souvlaki in het centrum van Athene, ga je naar Kostas. De huidige eigenaar is de kleinzoon van de oprichter die een kleine taverna in de Plaka had. De zaken gingen goed en opa Kostas verhuisde naar een grotere locatie in de buurt van het Syntagnaplein. Zijn pitabroodjes zijn gevuld met magere xirino souvlaki (varkensspiesjes) of gyros en tomaat, tzatziki, paprika en peterselie. Ze zijn misschien wat kleiner dan bij andere souvlaki-tentjes maar totaal niet vettig.

Athene_street_food_athene_souvlaki_pita.jpg

2. Ariston banketbakker, Voulis 10, Athene
Open maandag t/m zaterdag 07.30 18.00 uur, zondag gesloten
* Ariston is Grieks voor uitstekend en dat is de juiste benaming voor de pita (pasteitje) die je hier koopt. Er zijn geen zitplaatsen, koop je spanakopita of tiropita en ga naar een cafeetje in de buurt om het op te eten bij een kopje koffie. Ariston verkoopt heel speciale pita zoals met kip, champignons, courgette en feta en ook zoete varieties met banaan.

Street food In de buurt van Monasteraki

1. Zisis, Athinaidos 3, Athene
Open 7 dagen per week 12.30-19.30 uur
* Vis in een puntzak om mee te nemen: gefrituurde garnaaltjes (garidaki), sardientjes (sardeles) of ansjovis (gavros) en nog veel meer. Maar Zizis is ook een vistaverna en familiebedrijf waar je gezellig kunt zitten. De Kalamari, sardines, garnalen en oesters komen allemaal direct uit de zee op je bord. Drink er tsipouro of ouzo bij en je Griekse maal is helemaal perfect.

Athene_street_food_athene_zizis.jpg

2. Ouzeri Karayiannis, Athinas 42, Athene
Open maandag t/m vtijdag 10.00-00.00 uur, zondag vanaf 11.30 uur
* Ouzerie Karayiannis zit vlak bij de ingang van de Varvakeos-markt. Hier ga naar toe voor ouzo met meze. Dat zijn kleine gerechtjes geserveerd bij een alcoholische consumptie. Soms zijn de porties echt heel klein, maar hier valt het wel mee. Je ouzo of tsipouro wordt geserveerd met worstjes, gehaktballetjes, feta of olijven.

3. LUKUMAΔΕΣ, Aiolou 21, Athene
Open 08.00- 01.00 uur
* Dit is hét adres voor loukoumades, lekker centraal in de Plaka. Traditionele loukoumades worden geserveerd gedrenkt in honing en bestrooid met kaneel, maar hier kun je kiezen uit verschillende toppings en ook met ijs erbij. Ze worden gemaakt waar je bij staat, dus altijd vers en knapperig.

4. Bougatsadiko i Thessaloniki, Plateia iroon, Athene
Open 07.00-01.00 uur
* De beste bougatsa komt uit Thessaloniki.  Daarom is dit de ultieme plek on bougatsa te eten en wanneer je Bougatsidiko eenmaal gevonden hebt, kom je er altijd terug. De tafeltjes staan op een pleintje voor het restaurantje. Binnen kun je kijken hoe de bougatsa gemaakt wordt.

Ook leuk om te lezen:
Alles over bougatsa lekkernij uit Thessaloniki
Alles over loukoumades het oudste gedocumenteerde toetje


Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!