











Frappe, freddo of gewoon ijskoffie
In Griekenland heb je de keuze uit drie soorten ijskoffie: frappé, freddo cappuccino en freddo espresso. De laatste twee zijn ook populair en overgewaaid uit Italië. Frappé daarentegen is typisch Grieks. Voor alledrie is het basis ingredieënt koffie maar de bereidingswijze en de ingrediënten verschillen.
Frappé of freddo
Frappé is een met schuim bedekte ijskoffiedrank gemaakt van oploskoffie, water, ijsblokjes en suiker, soms wordt melk toegevoegd. Freddo Cappuccino is de koude versie van de gewone cappuccinokoffie en heeft meestal een kleine hoeveelheid koud opgeschuimde melk. Freddo Espresso is de koude versie van espressokoffie, gemaakt met een dubbele hoeveelheid espressokoffie gemixt met ijsblokjes.
Frappé met suiker en soms melk
Frappé drink je met of zonder suiker: glykós (zoet - twee theelepels oploskoffie en vier theelepels suiker), métrios (medium - twee theelepels oploskoffie en twee theelepels suiker) of skétos (puur - twee theelepels oploskoffie en geen suiker). Alle drie de variaties kunnen met of zonder melk besteld worden.
Het recept voor frappé
Frappé is heel makkelijk om zelf te maken met een handmixer of een cockailshaker. Meng een of twee theelepels nescafe classic, suiker naar smaak en een beetje water tot een bruinachtig schuim, en giet dat in een hoog glas. Voeg hier koud water en ijsblokjes aan toe en, indien gewenst, melk, bij voorkeur koffiemelk. De koffie wordt geserveerd met een rietje.
Freddo cappuccino of espresso
Freddo is populair sinds de jaren '90, toen espresso zijn weg vond naar Griekenland, en speciale merken zoals Illy begonnen op te duiken. Het werd de chiquere neef van de meer gevestigde - en even goede - Griekse ijskoffie: de frappé.
De geschiedenis van frappé
Het verhaal gaat dat de frappé per ongeluk in 1957 is uitgevonden op de Thessaloniki International Fair (TIF). Een medewerker van Nestlé demonstreerde een nieuwe chocoladedrank voor kinderen die heel eenvoudig bereid kon worden met behulp van een shaker.Tijdens zijn pauze wilde hij Nescafé Classic drinken, maar hij kon geen heet water vinden, dus mengde hij de oploskoffie met koud water in de shaker, en zo ontstond de Frappe.
Frio ijskoffie
Frio is ijskoffie, maar een beetje anders dan freddo of frappé. Freddo is Italiaans van oorsprong en eigenlijk cappuccino of espresso met ijs erin. Frappé is 100% Grieks maar met nescafe als basis.
Frio is ook ijskoffie maar op basis van Griekse koffie in een klein kannetje gekookt of beter in een espressokannetje want dan is er minder bezinksel.
Hoe maak je frio?
* Maak traditionele Griekse koffie en laat wat afkoelen.
* Doe twee of drie ijsblokjes in een glas.
* Schenk de koffie over het ijs.
* Klop de koffie op met een frappé mixer.
* Indien gewenst geschuimde melk toevoegen.
Het is de bedoeling dat je Loumidis Papagalos Griekse koffie gebruikt. Zij zijn de slimme bedenkers van deze ijskoffie. Zij hopen op een marktaandeel omdat traditionele Griekse koffie plaats heeft gemaakt voor frappé en freddo, vooral in de zomer.
Wil je indruk maken?
Bestel dan je frappé in het Grieks.
Ενα ϕραπέ γλυκό / μέτριο /σκέτο - ena frappe gliko / metrio / sketo Με γάλα / χωρίς γάλα - me gala / goris gala
Een frappe zoet / medium / zonder suiker Met melk / zonder melk.
Volgend artikel: Loukoumades Griekse oliebolletjes
Vorig artikel: Street Food van koulouri tot gyros
Foto's Marianne Crone