athene-akropolisathenerafina-atheneatheneathene-zeusathene-foodathene-psiriouzo-griekenland-atheneatheneporto-rafti-atheneathene-akropolis-parthenonathene-olympisch stadion

Trip naar eilanden in de Golf van Aegina

Griekenland telt zo'n zesduizend eilanden waarvan ruim tweehondeRd zijn bewoond. Het is heel eenvoudig om vanuit Athene enkele eilanden te bezoeken. Voor een dagtrip zijn de eilanden in de Golf van Aegina, de Saronische eilanden, het meest geschikt.

Athene_eilsnd_trip_poros.jpg

Hoe kom je van Athene naar de Saronische eilanden
De eilanden  in de Golf van Aegina zijn in minder dan een uur te bereiken daarom zijn Aegina, Hydra, Poros, Agistri en  Spetses perfecte bestemmingen vanuit Athene. Geen van deze eilanden heeft een luchthaven maar vanuit de haven van Piraeus vertrekken veerboten en draagvleugelboten. Vooral in de zomer zijn de boten erg vol en moeten ruim van te voren worden geboekt. Ze varen meerdere keren per dag en in de zomer tot wel zes keer per dag.

Hoe ver zijn de eilanden in de Saronische Golf van Athene?
Het eiland dat het dichtst bij Athene ligt, is Aegina. De overtocht duurt 40 minuten. Spetses is het verste eiland het boottripje duurt ongeveer 2 uur.

Zelf regelen of een georganiseerde dagtocht?
Het is heel goed mogelijk om een dagtrip naar de Saronische eilanden zelf te regelen maar het wel veel gedoe. Bovendien ben je, zeker in het hoogseizoen, niet zeker of er plaats op de ferries is. Ook de rijen bij het kaartjeskantoor kunnen lang zijn.Het is daarom best handig om met een georganiseerde dagtocht mee te gaan.
Hier een paar suggesties voor de beste dagtripjes naar de eilanden in de Golf van Aegina.

Aegina
Aegina ligt het dichtst bij Athene en is een van de rustigere eiland. Ga zitten in een van de cafeetjes aan de haven en geniet van het uitzicht op de zeilboten die zachtjes dobberen in de haven. Bekijk zeker de  oude tempel van Aphaia en de ruïnes van de Apollo-tempel om een idee te krijgen van de rijke geschiedenis van het eiland. Voor zonaanbidders is het strand van Agia Marina in het zuiden een van de mooiste plekjes op het eiland. Het beste souvenir om mee te nemen zijn pistachenoten.

Athene_dragonera_strand_op_Agkistri.JPG

Agistri
Op een uur varen van Piraeus ligt Agistri, het minst drukke van deze eilandengroep. Het is het favoriete weekenduitstapje van Atheners. Het eiland heeft minder bezienswaardigheden dan de andere eilanden, maar heeft wel een typisch Griekse sfeer met veel taverna's en cafés, kiezelstranden en een azuurblauwe zee.

Poros
Poros ligt dichter bij de Peloponnesos dan het vasteland van Griekenland, toch is het vanaf Piraeus maar een uurtje varen met de draagvleugelboot. Het leven in Poros speelt zich voornamelijk af in de buurt van de haven die omzoomd is door traditionele huizen en ook is er een prachtige, bijna honderd jaar oude klokkentoren.

Poros is een absolute must voor natuurliefhebbers. Het eiland beschikt over ongerepte stranden met diepblauw water, zoals het Monastiri-strand. Ook zijn er weelderige dennenbossen. Bezoek het  Museum van Poros en de Tempel van Poseidon als je geinteresseerd bent in historische bezienswaardigheden.

Athene_eilsnd_trip_hydra.jpg

Hydra
Op een uur varen van  de haven van Piraeus ligt het eiland Hydra, vooral in trek bij rijkere Atheners. Hydra is strikt autovrij en ook scootertjes zijn verboden. Dat is echter geen probleem omdat  het eiland vrij klein is en goed beloopbaar. Hydra is het eiland van neoklassieke architectuur, luxe restaurants, designerboetieks, dure juweliers en prachtige zandstranden.

Athene_eiland_trip_spetses.jpg

Spetses
Spetses ligt op twee uur varen van Athene. Ook hier rijden geen auto's of scooters. Wel zijn er een paar taxi's.
Spetses is ideaal voor zwemmen, zonnen, snorkelen en duiken in het kristalheldere water van de  Saronische Golf. Ook staat het eiland bekend  om zijn gezellige nachtleven.  Een mooie wandeling gecombineerd met een avondborrel naar een van de bars van de oude haven is zeker de moeite waard.

Volgend artikel: Dagtrip Epidaurus, Mycene en Nafplio
Vorig artikel: Zwemmen in het meer van Vouliagmeni

Athene_eiland_trip_ferryboot.jpg

foto's Wiki Commons

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!