Eet als een local in Athene
In een cultuur waar (bijna) alles draait om eten, hebben de Grieken niet alleen de rijke smaak geperfectioneerd, maar ook de kunst van het tafelen. Of je nu voor het eerst naar Athene komt of hier al jaren komt, een paar basisregels kennen om te eten als een local komen van pas. De volgende tips maken dat je eet als een local in Athene.
Eet als een local in Athene
1. Overal in Athene zijn restuarants en taverna's. De vuistregel is: negeer opdringerige obers die op de stoep klaar staan om je naar binnen te praten, want daar trap je natuurlijk niet in!
2. Ontbijt-to-go
Atheners en Grieken in het algemeen hechten niet zoveel waarde aan het ontbijt. Ze slapen liever langer en gaan dan direct naar hun werk. Onderweg pakken ze wat bij de zacharoplasteio, de bakker. Dat kan zijn kaastaart, een spinazietaart of een bougatsa vaak met een kopje koffie erbij.
Het populairste ontbijtje is een koulouri, een broodje in de vorm van een krans en bedekt met sesamzaadjes. Er zijn in Athene veel koulouri-verkopers met een klein kraampje op drukke plekken in de stad.
Als toerist laat je het hotelontbijt voor wat het is en je gaat op zoek naar een tentje waar de Atheners zelf komen. Een aanrader is Bougatsadiko Thessaloniki, Plateia IIron 1, in de wijk Psyri.
3. Lopend eten
Duizenden Atheners wijzen je de weg waar je een snelle maaltijd kunt halen. Of het nu gaat om een goede souvlaki of een lekkere falafel, streetfood is een trend die niet meer weg te denken is uit de gastronomische kaart van Athene. En bedenk wel streetfood is geen fast food. Souvlaki, sappige hamburgers, handgemaakte peinirli, pittige falafel, versgebakken tiropites, zoveel suggesties voor een rijke en smakelijke maaltijd!
En natuurlijk evenveel zoete lekkernijen als je je maar kunt voorstellen. Overal in het centrum vind je souvlaki- en streetfood-tentjes. Als je in de buurt van Monastiraki bent, ga dan naar het 'verborgen' Agias Eirinis-plein en je zult Kostas vinden. Het mag dan een van de kleinste winkeltjes zijn die je ooit hebt gezien, de smaak van Kosta's Souvlaki zal je zeker niet snel vergeten.
4. Eet als een local betekent hoe later hoe beter
Reisgidsen en travel websites vermelden zonder uitzondering: Grieken eten laat! Met laat wordt dan ook laat bedoeld. Grieken eten vaak pas om 9 of 10 uur 's avonds. Kom je voor die tijd dan is er geen local te bespeuren, maar uitsluitend toeristen.
Als volmaakte local doe je een middagdutje en tegen een uur of zes ga je wat wandelen om tegen een uur of 10 neer te strijken in een taverna. Bestel meerdere gerechten en deel die met je tafelgenoten. Ben je in het centrum, ga dan naar Platanos, Diogeneous 4, een van de oudste restaurants in Athene.
Sinds 1932 komen hier Atheners, schrijvers, kunstenaars, dichters om uitgebreid te eten in de schaduw van een oude plataan. De retsina past uitstekend bij gevulde tomaten, pittige gehaktballetjes, gegrild lamsvlees. Alle gerechten worden op traditionele wijze bereid.
Volgend artikel: Streetfood in Athene van koulouri tot gyros
Vorig artikel: Avocado Restaurant 100% vegan