porto-rafti-atheneathene-olympisch stadionatheneathene-akropolisathene-akropolis-parthenonrafina-atheneathene-psiriathene-zeusatheneatheneouzo-griekenland-atheneathene-food

Monastiraki

Monastiraki is een gezellige en levendige wijk centraal gelegen in het historische centrum van Athene. In de Griekse taal worden veel woorden verkleind met "aki". De wijk Monastiraki is vernoemd naar het kleine nonnenklooster op het plein waar alleen de Pantanassa kerk van over is gebleven. In het klooster werden door de nonnen producten van zijde gemaakt die werden verkocht in de winkels rondom de markt. Op deze manier is de vlooienmarkt van Monastiraki ontstaan.

Monastiraki ligt midden tussen de wijken Psiri, Plaka en Syntagma.†Op het plein bevindt zich behalve het oude klooster ook de Tzisdarakis moskee, waar de Grieken na bevrijding van de Turken de minaret van af gebroken hebben. De moskee heeft geen religieuze betekenis meer, maar is ingericht als museum.

Athene_Monastiraki

Het metrostation Monastiraki is net een klein museum, tijdens de bouw van het metrostation zijn er voorwerpen gevonden die tentoongesteld worden op verschillende plaatsen in het station.†

Athene_monastiraki-plein

Straatartiesten en markt
's Middags en 's avonds is het Monastirakiplein vol met straatartiesten: Afrikaanse trommelaars, live bandjes, clowns met ballonnen en mimespelers. Het middelpunt van de wijk Monastiraki is de vlooienmarkt en de rommelmarkt op het Avyssiniaplein. Een bonte verzameling van kleine antiekwinkeltjes, marktkraampjes, souvenirswinkels, barretjes en eetgelegenheden. Op zondag is de rommelmarkt extra groot en gezellig druk.

Athene_monastiraki-plein

Ga eens eten bij het Avissinia cafe midden op de rommelmarkt. Hier ga je echt even terug in de tijd; heerlijk traditioneel Griekse gerechten in een authentiek decor. Het restaurant heeft ook een dakterras met mooi uitzicht op de Akropolis.

Athene_Monastiraki_plein

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!