rafina-atheneatheneathene-akropolisatheneouzo-griekenland-atheneathene-foodathene-olympisch stadionatheneathene-psiriathene-akropolis-parthenonathene-zeusporto-rafti-athene

Plaka

Plaka is waarschijnlijk de mooiste en meest pittoreske buurt van Athene. Het ligt tussen de wijken Psiri, Monastiraki en het Syntagmaplein en is grotendeels autovrij. Het is een labyrint van smalle straatjes vol met souvenirwinkels, taverna's en cafeetjes.

Athene_plaka_terrasjes

Plaka wordt in de Griekse literatuur vaak de wijk van de goden genoemd, omdat zij de heilige rots van de Akropolis domineert. Een van de bekendste straten van de wijk, Kydatheion heeft een belangrijke plaats in de herinneringen van de oudere generatie in Athene. De straat werd vaak gebruikt als decor voor oude films, de huizen waren toen nog niet gerenoveerd en de meeste van de kronkelige wegen waren ongeasfalteerde zandweggetjes. Een van de meest bekende Griekse films, Stella, werd in Plaka gefilmd tegenover het badhuis van de Winden. Dit gebouw is tegenwoordig een tak van een Amerikaanse universiteit.

Athene_plaka

Plaka was de wijk van de typisch Griekse taverna. De Atheners kwamen er om retsina te drinken, te eten en naar live muziek te luisteren. Tijdens het Griekse carnaval was Plaka "the place to be", duizenden Atheners gingen verkleed de straten op, deze traditie bestaat nog steeds maar zonder het enthousiasme van de oude dagen.

Athene_Plaka_trappetjes

Bezienswaardigheden
Ook tegenwoordig is er nog veel te zien in Plaka, zo vind je er de Toren der Winden, de Romeinse en Oude Agora en de bibliotheek van Hadrianus. Naast deze archeologische sites zijn er ook verschillende interessante musea waaronder het kindermuseum, het museum voor populaire Griekse instrumenten, het badhuis van de winden en vele kleine kerkjes.

Athene_plaka_terrasjes

Plaka heeft voornamelijk toeristische winkels waar Griekse kunst, sieraden, sandalen en typisch Griekse producten worden verkocht. De belangrijkste winkelstraten zijn Adrianou, Pandrosou en Hephaestou.

Athene_plaka

Locatie

Reageer op dit artikel
Mail de redactie
Share dit artikel op Facebook!
Tweet dit artikel op Twitter!
Deel dit artikel!